<P>A kárpótlási jegy is szabadon átválható lesz? </P>

Vágólapra másolva!
A pénzügyi tárca azt tervezi, hogy a devizakorlátozások feloldásával egy időben szabaddá teszi a kárpótlási jegyek felhasználást is - értesült a Népszabadság. A tervek szerint a változás után a kárpótlási jegyet azok is beválthatnák életjáradékra, felhasználhatnák földvásárlásra vagy privatizációra, akik vásárolták az értékpapírt. A kárpótlási jegy kereskedését a csütörtöki nyitást követően felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén. 
Vágólapra másolva!

A lap úgy tudja, hogy a devizaliberalizációs törvénymódosításokkal együtt a kormány felszabadítaná a kárpótlási jegyek felhasználását is. Az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták az illetékesek.

Eddig a kárpótlási jegyet termőföldvásárlásra, önkormányzati ingatlan megvételére, privatizációra csak alanyi jogú kárpótoltak használhatták fel. Életjáradékra is csak azok válthatták át, akik nem vásárolták, hanem az államtól, saját nevükre kapták vagy örökölték az értékpapírokat. Ezeket a kikötéseket a devizatörvény tartalmazza.

Értesülések szerint a devizaszabályok megváltoztatásával párhuzamosan - tehát ősszel - a felhasználási jogosítványokat megadnák azoknak is, akik a kárpótlási jegyet vették. A szakértők szerint az intézkedés fellendíthetné a kárpótlási jegyek lanyha tőzsdei forgalmát, és lehetőséget teremtene arra, hogy a még fel nem használt jegyeket beváltsák tulajdonosaik, így a kárpótlás véget érjen.

A kárpótlási jegy kereskedését egyébként a csütörtöki kereskedési napon nyitást követően felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén, a közel 20 százalékos árfolyam-emelkedés miatt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium