<P>Inkognitóban dolgoznak az olajcégek ellenőrei</P>

Vágólapra másolva!
Külső cégek inkognitóban járó ellenőrei is közreműködnek az olajtársaságok megbízásából a hazai benzinkutak és üzemeltetőik ellenőrzésében - írja csütörtöki számában a Világgazdaság. A visszaélések csökkentése érdekében a cégek már az üzemeltető partnerek kiválasztását is szigorúbban végzik. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vizsgálatai szerint a kutasok az autósok helyett inkább a cégeket károsítják meg, a vásárlók pedig a kiadott benzin mennyiségére panaszkodnak leginkább.
Vágólapra másolva!

Az olajforgalmazó cégek egyebek között elemzik a biztonsági kamerák felvételeit és saját embereiken kívül külső cégek - legtöbbször inkognitóban dolgozó - munkatársainak segítségét is igénybe veszik a visszaélések felderítésére. A Mol Rt. igazgatója Bozsi Frigyes elmondta, hogy a társaság benzinkútjain a cég külső emberei nem csak inkognitóban vásárolnak, de a Moltransz tartálykocsijait menet közben is ellenőrizhetik, igazoltathatják. A cég kútjain a készletnyilvántartást zárt rendszer végzi, a boltok árukészletét is központilag töltik fel, ezért itt kevés lehetőség van a csalásra.

A vállalatok a különböző biztonsági intézkedések mellett már a kutakat üzemeltető partnerek és a kutasok kiválasztásánál is igyekeznek bebiztosítani magukat. Amennyiben a vevőt bármilyen formában bizonyíthatóan megkárosítják, a cégek többsége igen szigorú szankciókat alkalmaz. A Shell Hungary Rt.-nél például azonnali elbocsátás jár az ügyeskedésért. A Világgazdaság úgy tudja, hogy az elmúlt hónapokban több töltőállomás teljes személyzetét lecserélték.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség egyébként a cégektől függetlenül ugyancsak vizsgálódik. A tapasztalatok szerint a benzinkutasok - a nagyobb haszonra számítva - inkább magukat a cégeket és kevésbé az autósokat károsítják meg. Az üzemanyag-forgalmazók ugyanakkor úgy vélik, hogy egy bizonyos szint alá nem szorítható a visszaélések száma.

A fogyasztók részéről egyébként a leggyakoribb panasz a kiadott benzin mennyisége miatt érkezik az olajtársaságokhoz, illetve a fogyasztóvédelmi felügyelőségekhez.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Shell Hungary Rt.

Mol Rt.