Világhálóra kerül az adózás

Vágólapra másolva!
A digitális aláírást hitelesítő helyek felállását követő egy éven belül lehetőség nyílik arra, hogy az adózók elektronikus úton is eljuttathassák bevallásaikat az adóhivatalhoz - mondta a Népszava kérdésére Kiss Gábor, az APEH főosztályvezetője. A korábbi aggodalmakkal ellentétben az interneten keresztül is érkezhetnek majd a bevallások.
Vágólapra másolva!

Az elektronikus aláírásról szóló törvényjavaslat elfogadásával új korszak kezdődhet az adóbevallásban is. Az APEH sokáig ódzkodott attól, hogy megnyissa a rendszerét az internet előtt. Az informatikusok szerint ugyanis ezáltal sebezhetővé válhat az adóhivatal adatbázisa. Százmilliós nagyságrendű beruházásra van szükség ahhoz, hogy megfelelő védőrendszert lehessen kialakítani. Biztosítani kell, hogy a világhálón keresztül ne lehessen feltörni az APEH rendszerét, s módosítani az adatokat. Ugyanígy garantálni kell, hogy ne sérüljön az adótitok intézménye.

Kiss Gábor hangsúlyozta: a gyakorlatban csak akkor nyílik meg az út az internetes adóbevallások előtt, ha felállnak a hitelesítő intézmények, s az általuk jóváhagyott aláírás bizonyítja az adózó azonosságát. A tervek szerint fokozatosan nyitja meg az utat az APEH a különböző bevallások előtt. Praktikus okokból is nagy valószínűséggel a Fővárosi és Pest Megyei Kiemelt Adózók Igazgatóságához tartozók élhetnek majd legelőször ezzel a lehetőséggel. Az érintett adózók ugyanis jelenleg is vallhatnak elektronikus úton, de ez mostanáig felemás módon történt. Az elektronikus aláírásról szóló jogszabály hiányában ugyanis a bevallások főbb számairól egyoldalas, papír alapú kivonatot is mellékelni kellett, amelyet a társaság illetékese aláírásával hitelesített. A jövőben ezt a műveletet megspórolhatják az adózók. Az adóhivatal érdeke is, hogy minél többen elektronikus úton készítsék el bevallásaikat, hiszen ezáltal kevesebb hibásan kitöltött nyomtatvánnyal kell bajlódni - szögezte le a főosztályvezető. Már most is több tízezren az internetről letöltött és az adóhivatal programjával leellenőrzött nyomtatványokon nyújtják be bevallásaikat.

Dutka Noémi

(Népszava)

Ajánlat:

APEH

Korábban:

Kötelezővé teszik jövőre az internetes adóbevallást
(2001. május 31.)