A gázáremelés nem veszélyezteti az infláció csökkenését

Vágólapra másolva!
A júliusi földgáz- és gyógyszerdrágulás ellenére a várakozások szerint nem változik a kedvező inflációs pálya. A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint a májusi 10,8 százalékos inflációa adatot követően júliusban akár 9, szeptemberben pedig 8 százalék alatti fogyasztói árindex sem elképzelhetetlen.
Vágólapra másolva!

A júliusra tervezett földgáz- és gyógyszeráremelés várhatóan nem veszélyezteti a nyári csökkenő inflációt . A pénzügyi tárca és a piaci szereplők véleménye szerint a néhány nappal ezelőtt napvilágot látott májusi 10,8 százalékos inflációs adat után lejtmenet következik - írja pénteki számában a Napi Gazdaság.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint augusztusban 8,5 százalék, szeptemberben pedig 7,5 százalék lesz az év/év alapon számított fogyasztói árszínvonal változás mértéke.

A vezetékes gáz fogyasztói ára ez év júliusában 12 százalékkal kerül majd többe, így 0,2 százalékkal növekszik az általános árszint, míg a központi és távfűtés további csaknem 0,2 százalékot jelent.

Szakértők szerint júliusban a 9 százalék alatti, szeptemberben pedig akár 8 százalék alatti fogyasztói árindex is elképzelhető, ami elsősorban a benzinár, az euró-dollár keresztárfolyam, illetve az idényáras élelmiszerek árainak alakulásától függ. Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője szerint a kedvező inflációs prognózis a gázárak és a gyógyszerárak emelésével együtt is megvalósítható.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium