Nem várható az infláció gyors csökkenése

Vágólapra másolva!
Az év eddig eltelt időszakában bekövetkezett árváltozások alapján nem valószínű, hogy gyorsan csökkenne az infláció - állapítja meg az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legújabb kiadványa. Az elemzés szerint a pénzromlás üteme elsősorban az átlagosnál gyorsabban dráguló élelmiszerek miatt nem mérséklődik jelentősen.
Vágólapra másolva!

Az idei, egyhavi inflációs indexek az év eleji magas, 1,5 százalékot elérő növekedési ütemről májusig csak rendkívül lassan és ellentmondásosan csökkentek - állapítja meg az Ecostat kiadványa.

Az árufőcsoportos adatok jelzik, hogy ez a tendencia leginkább az élelmiszeripar áraira jellemző. Az élelmiszerárak drágulása havi összevetésben januárban 3,2 százalékos volt a 2000 januárjában regisztrált 2 százalékos drágulást követően. Az Ecostat tanulmánya szerint a havi árváltozások közötti különbség április kivételével minden hónapban megmaradt.

A kiadvány szerint Magyarországon a nyugat -európai áremelkedések hatása mintegy fél éves késéssel érvényesül, mert itthon a hatósági árak az év elején, és a piaci folyamatok által indokolt mértéknél kevésbé drágulnak. Nyugat-Európában az élelmiszerek az állategészségügyi gondok, az energiaárak pedig a magas világpiaci olajárak miatt a hazainál nagyobb mértékben emelkedtek.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat

Korábban:

Szakértők szerint őszre lenyomja az inflációt az erős forint
(2001. június 22.)