Magasak a lakossági hitelek járulékos költségei

Vágólapra másolva!
Hitelfelvétel esetén a kölcsönigénylőnek a kamatterhek mellett további, a hiteleket drágító költségeket kell megfizetni. Ilyen például a kezelési költség és a teljes hiteldíj-mutatóban (THM) nem szereplő egyéb költségek - írja összeállításában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A hiteleket terhelő díjak rendszerint a kölcsön felvételét követő első évben a legmagasabbak. Ekkor kell megfizetni például a hitelbírálati díjat, a folyósítási járulékot, de ilyenkor a legmagasabb a kezelési költség is. Az ingatlan értékbecslése, illetve a fedezetértékelés költsége is az adóst terheli. Sok banknál hitelfedezeti élet-, vagy vagyonbiztosítást - ami lehet lakásbiztosítás, felelősségbiztosítás vagy casco - is kérnek.

A menet közben előforduló változások után is különböző díjakat kell fizetni a hitelt felvevő ügyfélnek. Ilyenek lehetnek az ügyintézési vagy szerződésmódosítási díjak, vagy különb9öző közjegyzői költségek.

A pénzintézetek az egyes költségekre és díjakra a legkülönfélébb módon számítják ki az árakat, amelyek néha igen jelentős eltéréseket mutathatnak, a hitel összegétől és a bankoktól függően.

A Földhitel és Jelzálog Bank lakossági hitelezéssel foglalkozó osztályának vezetője, Németh Imre a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a jelzáloghiteleknél nem kell kiszámítani a THM-et, így a költségek - például a kezelési költség - részletes elemzése mindenképpen szükséges lehet.

Németh Imre elmondta, hogy a hitelek akár teljes előtörlesztése is lehetséges, amennyiben megfelelő indok van erre. Azonban a jelzáloghitelek esetében a teljes előtörlesztést a bank elutasíthatja, annak érdekében, hogy a bank üzemvitele jobban tervezhető legyen.

Egy tízmillió forintos teljes állami kamattámogatású lakáshitel esetén az első év hitelköltségei forintban:

Építés

Vásárlás

Kezdeti

204 000

144 000

Havi részlet

84 721

Értékbecslés díja*

25 000

25 000

Folyósítási jutalék**

80 000

Ingatlan-felülvizsgálati díj

30 000

25 000

Közjegyzői költség

28 000

28 000

Kezelési költség

150 000

150 000

* Az értékbecslés díja ingatlanonként értendő
** A folyósítási jutalék a hitel összegének 0,8 százaléka, az építési hitelnél a bank ezt a folyósított összegből levonja. A lakásvásárlás esetén hitelbírálati díjat fizet a kölcsönigénylő, ami a kölcsön összegének 0,5 százaléka.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Az Üzleti Negyed Ingatlanhitel rovata