Újabb Toyota-beruházás Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Lengyelországban fogja gyártani a japán Toyota autógyár annak a kisautónak a motorját, amelynek fejlesztéséről és közös gyártásáról a múlt héten állapodott meg a francia PSA Peugeot-Citroennel. Elképzelhető, hogy az autót Magyarországon szerelik majd össze.
Vágólapra másolva!

A Toyota az alacsony termelési költségek - főleg a bérek és a földárak - miatt választotta a kelet-európai országot. A japán autógyár már épít egy sebességváltó-gyárat Lengyelországban, a Varsótól délnyugatra fekvő Walbrzychban, s hamarosan kiválasztja a motorgyár helyszínét is.

A japán autókonszern 20 milliárd jenes beruházással építi fel az üzemet, amelyben évente 100 ezer háromhengeres, 1 literes motor készül majd.

A megállapodás szerint a 2005-től gyártott japán-francia kisautó motorválasztékának másik elemét, az 1, 4 literes dízelmotort a PSA Peugeot-Citroen és a Ford fejleszti ki.

A Toyota és a PSA Peugeot-Citroen Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban keresi a közös autótípus végső összeszerelését végző üzem helyszínét. A döntés még az idén megszületik.

(MTI)

Ajánlat:

Toyota

PSA

Korábban:

A Toyota és a Peugeot/Citroen közös kiskocsi gyártását jelentette be
(2001. június 29.)