A Benetton és a Pirelli megszerezte a Telecom Italia ellenőrzését

Vágólapra másolva!
Az olasz kormány pozitívan értékeli, hogy a milánói Pirelli kábel- és autógumigyár a Benettonnal karöltve, az Olivettiben 23 százalékos részesedés felvásárlásával megszerezte az ellenőrzést a legnagyobb olasz telefontársaság, a Telecom Italia (TI) felett. A kormány - amely aranyrészvényt birtokol a TI-ben - üdvözli, hogy a cég immár nem a különböző befektetőket tömörítő luxemburgi Bell SA kezében van, hanem két erős olasz ipari társasághoz vándorol át - jelentette ki az olasz ipari miniszter, aki a Corriere della Serának nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A részesedést egy külön erre a célra létrehozott közös vállalkozás vette meg, amelyben a Pirelli 60, a Benetton 40 százalékot birtokol. A vételár 7 milliárd euró volt, egy részvényért 4,17 eurót adtak, közel kétszeresét az Olivetti-papírok 2,3 eurós pénteki záróárának. A Pirelli, hétfői bejelentése szerint a felvásárlás és az ezzel összefüggő átalakítások keretében másfél éven belül el akarja adni tehergépkocsi gumigyártó és energiakábel-egységét, s ebből mintegy 2 milliárd eurós bevételre számít. A Pirelli közölte, hogy a már korábban birtokolt Olivetti-részvényeivel együtt az Olivetti 23 százalékát ellenőrzi. Az Olivetti ugyanakkor a Telecom Italia több mint 55 százalékát tartja kezében.

Ez immár a második drámai tulajdonosváltás két év alatt a legnagyobb olasz telefontársaságban. A Bell volt az Olivetti legnagyobb részvényese, azokat az észak-olasz vállalkozókat egyesítve, akik a Telecom Italiát még 1999-ben szerezték meg a világ akkori legnagyobb, "ellenségesnek" minősített átvételi akciója keretében.

A Telecom Italia új elnöke a Pirelli vezérigazgatója Tonchetti Provera lesz, Gilberto Benetton, a Benettont birtokló Edizione holding elnöke pedig a TI alelnöke. A Telecom Italia vezérigazgatói a Montedison energiaiapari konglomerátum volt vezérigazgatója Enrico Bondi és a Pirelli jelenlegi pénzügyi igazgatója, Carlo Buora lesznek. Távozott a TI éléről Roberto Colaninno, aki 1999-ben a Telecom Italia ellenségesnek minősített felvásárlása élén állt. A Bell SA olasz befektetői csoport akkor 30 milliárd dollárért vette meg a Telecom Italiát. Colaninno most igen keserűen nyilatkozott a felvásárlásról, de mint mondta, örül, hogy a TI olasz kezekben marad.

A Pirelli főnöke hétfőn azt is bejelentette, hogy startégiájukban kiemelt fontosságot kap az Olivetti adósságcsökkentése, de ennek módjáról egyelőre nincs döntés. Az Olivettinek mintegy 40 millió eurós konszolidált adóssága volt márciusban. A Telecom Italia jövőjéről Tronchetti Provera elmondta: egyelőre nincsenek tervek a cég mobilegységével kapcsolatban, a helyzetelemzéshez több időre van szükség.

(MTI)

Ajánlat:

Pirelli

Benetton

Telecom Italia