Meredeken zuhant a termelés a világgazdasági központokban

Vágólapra másolva!
Nyolcéves mélypontra süllyedt a három világgazdasági központ - az EU, Japán, USA - együttes ipari termelését mérő Moody's-index az idei második negyedévben. A nemzetközi hitelminősítő által Londonban kiadott jelentés szerint az idei második negyedévben a három gazdasági egység súlyozott ipari kibocsátási indexe 2,1 százalékos átlagos termelésvisszaesést jelzett a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ez a legnagyobb visszaesés az 1993 első negyedében erre a három egységre mért, ugyanilyen nagyságú éves csökkenés óta.
Vágólapra másolva!

A -2,1 százalékos termelési index azt jelenti, hogy a hármak ipari termelésének éves százalékos változása 8,4 százalékponttal marad el a tavalyi azonos negyedévben mért 6,3 százalékos éves termelésnövekedéstől.

Ez a csökkenés csaknem a kétszerese az utóbbi 15 év két legnagyobb, százalékpontban mért negatív változásának: 1996 első negyedében 1,4 százalékos összesített termelésnövekedést mutatott a három erőcentrumra a Moody's-index az egy évvel korábbi 5,9 százalék után - vagyis ez 4,5 százalékpontos visszaesés volt -, és 1998 utolsó negyedében 0,2 százalék volt az éves ipari növekedési index az előző évi 4,6 százalék után, 4,4 százalékpontos csökkenéssel.

A Moody's szerint a technológiai szegmensen kívüli amerikai feldolgozó szektor termelési értéke 1998 júniusa óta évente átlagosan 0,4 százalékkal csökken. Az erős dollár mára gyakorlatilag felemésztette az amerikai székhelyű feldolgozóipari cégek árversenyképességi előnyét. Ezt mutatja például, hogy 2001 első felében éves szinten 4,6 százalékkal csökkentek az autóeladások az Egyesült Államokban, s az átlagon belül 6,2 százalékkal esett vissza a hazai gyártmányú személyautók értékesítése, miközben 4,3 százalékkal nőtt az importjárművek eladása - áll a Moody's most kiadott félévi elemzésében.

(MTI)