A Hutchison Whampoa cáfolja Vodafone- és Telekom-részesedéseinek eladását

Vágólapra másolva!
A hongkongi Hutchison Whampoa távközlési befektető csoportnál pénteken cáfolták azt a hírt, miszerint sürgősen megválnának 3,47 százalékos Vodafone, és 4 százalékos Deutsche Telekom (DT) részesedésüktől.
Vágólapra másolva!

A Financial Times pénteken jelentette, hogy a Hutchison Whampoa gyorsan el akarja adni 900 millió Vodafone-részvényét és maradék 171 millió DT-részvényét, mert szorongatják az adósságok, amelyeket a tavalyi nagy-britanniai és olaszországi harmadik generációs pályázatok miatt vállalt.

A Hutchison Whampoa szóvivője "teljesen alaptalannak" nevezte a Financial Times hírét. Elmondták, hogy a Hutchison Whampoának 156 milliárd hongkongi dollár készpénz- és likvid értéktartaléka van, és jók a kilátásai kölcsön szerzésére az olasz harmadik generációs beruházásokhoz.

A Reuters hírügynökség tudósítói, akik részt vettek a Hutchison Whampoa csütörtöki elemző-tájékoztatóján, arról számoltak be, hogy ott csak a DT-részvények átlátható, rendezett értékesítéséről volt szó, és arról, hogy ennek érdekében tárgyalnak és egyeztetnek a német távközlési vállalattal. Két héttel ezelőtt igen leverte a DT piaci árfolyamát, hogy a Deutsche Bank egy nagyobb pakettet adott el belőle, föltehetőleg a Hutchison Whampoa megbízásából. Azóta a Telekom-részvények árfolyama közel 30 százalékot zuhant Frankfurtban.

A hongkongi csoport megerősítette, hogy határidős üzletet kötött 35,5 millió Deutsche Telekom-részvény eladására, de hozzátették, hogy többről nem lehet szó, mert a német részvény jelenleg túl olcsó. A Hutchison Whampoa részvénycserével jutott a DT részvényeihez, amikor a német cég júniusban lezárta az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató felvásárlását. Az akkori megállapodás szerint ezeket a Deutsche Telekom-részvényeket csak szeptembertől lehet eladni, de a Hutchison Whampoánál most igyekeztek olyan benyomást kelteni, hogy a piacnak nem kell számítania az összes lehetséges részvény azonnali eladására szeptember 1-e után.

A hongkongi cég a Vodafone-részvényeket ugyancsak részvénycserében kapta, amikor a Vodafone tavaly felvásárolta a német Mannesmannt.

A Hutchison Whampoa részvényének 0,37 százalékos lökést adott pénteken a híresztelés Hongkongban, a Deutsche Telekomnak pedig a cáfolat segített: az utóbbi napok szenvedései után péntek délelőtt, 17,48 eurón, 5,17 százalékkal ért többet a cég törzsrészvénye a frankfurti értéktőzsdén, mint csütörtökön, záráskor. A Vodafone péntek délelőtt 1,3225 font volt a londoni értéktőzsdén, 2,25 pennyvel drágább a csütörtöki zárónál.

(MTI)

Ajánlat:

Hutchison Whampoa

Vodafone

Deutsche Telekom

Financial Times

Korábban:

72 millió Deutsche Telekom részvény eladása várható
(2001. augusztus 21.)

A Deutsche Telekom alkut ajánl hat befektetési banknak
(2001. augusztus 16.)