Több ezer tonnányi euró van úton

Vágólapra másolva!
A szó szoros értelmében "útra kel" az euró pénteken éjfélkor Olaszországban: a posta három központi raktárából vonatokon és kamionokon indítják el az új európai közös pénz olaszországi érméit és bankóit a tizenöt tartományi szintű elosztóhely felé. Ausztriában ez a művelet már befejeződött, ott a szakemberek már az euróelosztás következő szakaszára koncentrálnak.
Vágólapra másolva!

Olaszországban immár hat hónap óta készítik elő a nagy akciót, amelynek keretében ötven vonat és kétszáz kamion mozgósításával összesen 40 ezer tonnányi pénzt indítanak útnak. Ezeket a tartományi szintű raktárakba szállítják, majd onnan áramoltatják tovább a megyei központokba, később pedig az egyes postahivatalokba. A forgatókönyv a többi európai országban sem más, Ausztriában azonban már a központi bank regionális lerakataiban várja az új pénz, hogy megindulhasson a bankfiókokba, illetve a nagy "készpénzfogyasztókhoz".

A szállítási munkálatok lebonyolításában mindkét országban több ezer ember - munkairányítók, közlekedésrendészeti alkalmazottak, gépkocsivezetők, raktárosok - vesznek részt. Különlegesek a biztonsági intézkedések, minden ládát "elektromos szemmel" láttak el, hogy a központi helyről folyamatosan lehessen követni útjukat.

Az olasz "euróvonatokat" a vasúti rendőrség kíséri végig. A vagonokat úgy rakták meg, hogy a kis címletű fémpénzes ládák elzárják az utat a raktér belsejében elhelyezett papírpénzes csomagok felé, s így az esetleges rablóknak nem éri majd meg a fáradság, hiszen csak kisebb értékű érmehegyeket tudnának egy villámakció során zsákmányolni. A kamionok ugyanakkor szigorúan megőrzik "inkognitójukat", így nem lehet tudni majd, hogy például egy tejeskocsi vagy egy látszólag sertéseket szállító jármű nem az olaszok jövendő fizetőeszközét viszi-e éppen.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Az euró hivatalos honlapja

Euró-kereső

Korábban:

Nincs elég pénzszállító furgon az euró szállításához
(2001. augusztus 8.)

A Balkánon is várják az eurót
(2001. június 22.)