Nyolcszázmilliárd eurónak veszett nyoma a parketten

Vágólapra másolva!
Sovány vigasz, de nem csupán a budapesti tőzsde beteg. A vezető világlapok napok óta arról számolnak be, hogy a huzamosabb ideje zuhanó árfolyamok a nemzetközi pénzügyi központokban is nagy veszteségeket okoznak. A párizsi Le Monde összegezése szerint a legutóbbi megingások nyomán mintegy 800 milliárd euró értékű börzei befektetés ment füstbe.
Vágólapra másolva!

A lekötött adósságok visszafizetése, a vásárlások által fölemésztett összeg, illetve a tőke elolvadása szinte a semmivé zsugorította a részvényhasznot, ami a tőzsdei értéknek az első számú kritériuma volna - mutat rá a tekintélyes francia újság. Főként a telekommunikációt és a hagyományos kommunikációt, valamint az új gazdaság cégeit sújtotta az árfolyamzuhanás. Részvényeik tőzsdei értéküknek a háromnegyedét vesztették el az elmúlt időszakban. A hagyományos szektorok - a kőolajipar, a vegyipar és a bankágazat - gyakran ellenállóbbak, de számukra is az eredetileg tervezett eredmény sokszor elérhetetlennek bizonyul, mindennaposak a profitfigyelmeztetések. A nagy vállalkozások azt ígérték a részvényvásárlóknak, hogy befektetéseik akár meg is háromszorozódhatnak, főként abban az időben, amikor óriáscégek olvadtak össze. A legjobb esetben azonban a hozadék legfeljebb másfélszeres, ritkán kétszeres volt. A háromszoros haszon ígéretével fellelkesített kisbefektetőknek azonban csalatkozniuk kellett.

A legellenállóbb cégóriások csakugyan növelték forgalmukat, hasznukat, de a kezdeti ígéreteket még csak meg sem közelítették. A nagy tőzsdei spekulációk áldozatai, különösen az Egyesült Államokban most a pénzügyi elemzőket és a banküzleteket kárhoztatják. A jelenséget elemezve a Le Monde vezércikke arra a következtetésre jutott, hogy ütött a számvetés órája, és az eredmény fájdalmas. Az értékek nem növekedtek, hanem összezsugorodtak. Ennek a stratégiai tévedésnek az áldozatai a részvényesek, akik idestova egy esztendeje csak veszítenek. A tengerentúlon sokasodnak a perek a börzei guruk ellen, Nagy-Britanniában pedig a City megkezdte az elbocsátásokat. A kizárólag pénzügyi megfontolásokra épült korszak, amely megfeledkezni látszott az ipari logikáról, fájdalmas véget ér.

Várkonyi Tibor

(Magyar Hírlap)