Az idei büdzsében 285 milliárd lett a többletbevétel

Vágólapra másolva!
Kerek 285 milliárd forinttal tér el az idei költségvetés a törvényben rögzítettől, a kormány számításai szerint ennyivel lesz több az államháztartás bevétele a tervezettnél magasabb infláció miatt. A kormány a többletbevételek teljes elköltését javasolja az Országgyűlésnek - jelentette be Tállai András pénzügyi államtitkár a kormány tegnapi ülését követően. A kétéves büdzsé jövő évi számai is módosításra szorulhatnak, ám e kérdéssel első ízben jövő tavasszal foglalkoznak a miniszterek.
Vágólapra másolva!

A tervezhető jövő jegyében készül a kétéves költségvetés - ígérte 2000 májusában Orbán Viktor miniszterelnök (MH, 2000. május 30.), ám ezt láthatóan nem sikerült teljesíteni, ugyanis a szerdai ülésén a kabinet a költségvetési főösszegek 7,5 százalékos emelésére tett javaslatot. A kétéves büdzsé metamórfózisa ezzel nem ér véget.

A kormány egyelőre nem módosítja a 2002-es számokat, erre jövő tavasszal kerít sort, ha szükséges - jelentette ki Tállai András. Ám a kilátásba helyezett jövő tavaszi felülvizsgálat nem jelenti azt, hogy a kormány az esetleges módosításokat a parlament elé terjesztené. Ugyanis a kabinet ez ügyben nem kezdeményezi a parlament választások előtti összehívást - szögezte le Borókai Gábor kormányszóvivő.

A tervezetnél magasabb inflációval, a gyorsabb jövedelemkiáramlással, valamint az adóbeszedés hatékonyságának javulásával magyarázta Tállai András a tervezetnél 284,6 milliárd forinttal magasabb költségvetési bevételeket.

Mint ismert, az idei költségvetést 6 százalékos inflációval tervezték a Járai Zsigmond vezette Pénzügyminisztériumban, ezzel szemben ma az ugyancsak Járai vezette MNB az éves várható árdrágulás mértékét 9,3 százalékra prognosztizálja.

A szocialisták a saját sikerükként értékelik, hogy a kormány még a többletbevételek elköltése előtt módosítja az idei költségvetést, ez felel meg az államháztartási törvény előírásainak - nyilatkozott Szekeres Imre, a költségvetési bizottság szocialista elnöke. Bár a közvélemény első ízben szembesült a kormány javaslataival, az már látható, hogy egyes területeket a szükségesnél jobban támogat a kormány, ezért a szocialista frakció alternatív javaslatot készít a bevételek elköltésére. (Szekeres elmondta: a Horn-kormány egy ízben, 1997-ben éltek a '96-os költségvetés zárszámadási törvényben való módosításával.)

A kormány számításai szerint a központi költségvetésben 170,6 milliárd forintnyi plusz adóbevétel várható. Ebből a köztisztviselői bérekre 33 milliárd forintot, a kormány által szabadon költhető költségvetési tartalék feltöltésére pedig 47,4 milliárd forintot javasol a kormány. A költségvetést módosító törvényjavaslatot a kormány pénteken terjeszti a ház elé a tavalyi zárszámadási törvény részeként. A kormány több állami cég feltőkésítéséről is döntött: az ÁPV Rt. támogatását 44 milliárd forinttal emelték meg. A kormány az adófizetők pénzéből a Szalajka-völgyben egymilliárdos sípályaépítést, illetve az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Rt. megerősítését finanszírozná.

A társadalombiztosítási alapok többlet-járulékbevételei a kormány szerint idén 114 milliárd forintra rúgnak, ezt az utolsó fillérig elköltik a tb-alapok. - többletből finanszírozzák a júniusi nyugdíjemelést, a kiürült gyógyszerkassza feltöltését, illetve az októbertől újra ingyenes fogászati ellátásokat. A kormány által javasolt módosítások változatlanul hagyják az államháztartás 493 milliárd forintra tervezett hiányát, mivel a többletbevételeket az utolsó fillérig elköltik - jelezte a pénzügyi államtitkár.

A kormány idén 4,5-5 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulál - jelentette ki Matolcsy György gazdasági miniszter. Matolcsy megkockáztatta: a mostani stagnáló világgazdasági környezetben a 4,5-5 százalékos GDP-bővülés hétszázalékos növekedés lett volna, ha az EU, illetve az USA gazdasági növekedése nem lassul le.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium