Tíz százalékos esésnél felfüggesztik a NYSE-t

Vágólapra másolva!
A magyar rendszerhez hasonló részvényfelfüggesztés nincs az amerikai tőzsdén (NYSE). Az 1987-es, illetve az 1989-es tőzsdei összeomlásokat követően azonban néhány, az egész piac volatilitását szabályozó rendelkezést léptettek életbe. Ezen intézkedéseket a NYSE által kiadott 80A, illetve a 80B szabályok rögzítik - írja az e-Broker. 
Vágólapra másolva!

A 80A szabályt (Collar Rule) olyan esetben alkalmazzák, amikor az index 210 pontnál jelentősebb elmozdulást mutat napon belül. A szabály csupán az úgynevezett "program tradinget" korlátozza. A csökkenő piacon ezen ügyletek nem tolhatják az indexet a határérték alá, illetve emelkedő piacon fölé.

Program tardingnek számít az az ügylet, amely a Standard & Poor's 500 Index tagjai közül 15 vagy annál több részvényt érint egyszerre, vagy az ügylet értéke meghaladja az 1 millió dollárt. A program trading tipikus példája az index arbitrázs, amikor valaki az indexet tömörítő, meghatározó részvényeket (blue chip) vesz az azonnali kereskedésen, és közben magát az indexet adja el a határidős piacon. Az ilyen típusú ügyletek a NYSE forgalmának közel negyedét teszik ki.

A 80A-t addig alkalmazzák, amíg az index vissza nem tér a megelőző napi záróártól számított 100 pontos sávba. A szabálynak jelentős közvetett hatása nincs a kisbefektetők befektetéseire, mivel csak az ügyletek egy részét korlátozza.

A 80B szabály (Circuit Breakers) szerint, ha az index (DJIA) bizonyos értékeknél jelentősebben elmozdul az előző napi záróárhoz képest, akkor az egész piacot felfüggeszthetik bizonyos időre. A felfüggesztés egy óra, ha napon belül 10 százalékot, vagy 1,100 pontot meghaladó esést tapasztalnak magyar idő szerint este 8 óra előtt. Ha este fél kilenc előtt, a felfüggesztés fél óra. Fél kilenc utáni esésnél nincsen felfüggesztés.

Napon belüli, 2,150 pontot meghaladó esést követően, két órára függesztik fel a kereskedést a NYSE-n, ha az magyar idő szerint este 7 előtt következik be. Egy órás felfüggesztést alkalmaznak, ha este 7 és 8 között tapasztalják az esést. Este 8 utáni esés esetén a tőzsdét bezárják arra a napra.

Ha az index napon belül 3,250 pontot meghaladó esés mutat, a NYSE egész napra lezárja a kereskedést.

(e-Broker)

Ajánlat:

Pánik a gazdaságban - az Üzleti Negyed különkiadása Amerika megtámadásáról

e-Broker