Ismét köthetnek lopáscascót az autósok

Vágólapra másolva!
A Generali-Providencia biztosító feltámasztott egy, a kilencvenes évek közepe óta elhalt gépjármű-biztosítási formát, a lopáscascót. A lopással járó kockázat immár kalkulálható - hangzott el a casco-piac ötödét magáénak mondó biztosító tegnapi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Autólopás ellen 1994-1995 óta csak a teljes körű, tehát a töréskár ellen is fedezetet nyújtó casco védte a kocsi-tulajdonosokat. A díj ennek megfelelően magas volt. A biztosítók nem vállalták fel ugyanis, hogy a hektikusan mozgó és többnyire erősen növekvő lopáskockázatot fedezzék.

A Generali-Providenciánál azonban most úgy látják, kiszámíthatóvá vált az autólopások alakulása, kezelni lehet a kockázatot, így a meglévő keresletre építve bevezették a teljes körű casco díjszintjének 30-50 százalékát képező lopáscascót. A terméket azonban csak úgy tudják fix díjjal ajánlani, ha a legfiatalabb, és így a lopásnak leginkább kitett gépkocsikra nem kötnek biztosítást, így a biztosítható gépkocsik és kisterherautók életkora 3-8 év között van. Az önrész 10, 20, illetve 30 százalékos. Ugyancsak nem köthető lopáscasco a finanszírozott gépkocsikra, ezekre ugyanis a finanszírozó többnyire amúgy is előírja a teljes körű casco kötését.

Az új casco tarifáit az Eurotax katalógus alapján számolják ki az egyes kocsitípusokra, amelyeket három kategóriába sorolnak a lopás kockázatának foka szerint. A díj nagyságát befolyásolja a tulajdonos életkora, a gépkocsiét viszont a már említett 3-8 éves életkoron belül nem - közölte Jákfalvi Zoltán gépjármű-biztosítási osztályvezető.

A Generali-Providencia bővítette a világhálón keresztül megköthető termékeinek körét is, és a kötelező gépjármű-biztosítás mellé felvette a lakásbiztosítást is. A lakásbiztosítási piacon eddig mintegy 17 százalékos piaci részt szerzett pénzügyi intézmény arra számít, hogy idén legfeljebb százas nagyságrendben kötnek lakásbiztosítást az ügyfelek az interneten. A termék ugyanis nem kifizetődő.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Generali-Providencia