A hazafias reklámok megmenthetik a hirdetési piacot

Vágólapra másolva!
A terrortámadásokat követő sokk után kezd magához térni a reklámipar Amerikában: miután sok cég visszavonta rossz érzéseket keltő hirdetéseit, megjelentek a hazafias reklámkampányok. Néhány szakértő szerint mindez kivezetheti az iparágat a válságból, mások viszont úgy vélik, hogy már nem sokáig lehet termékeket értékesíteni a nemzeti érzésre alapozva.
Vágólapra másolva!

Két héttel a terrortámadás-sorozat után az amerikai vállalatok hirdetési filozófiája gyökeresen megváltozott: mostanra elsősorban hazafias jelszavak és az áldozatok családjaival vállalat szolidaritás került a reklámkampányok központjába.

Az egyik hipermarket-hálózat 50 ezer amerikai zászlót ajándékozott New York városának, és egész oldalas újsághirdetést tett közzé, melyen az amerikai zászló alatt kisbetűs felirat hirdette a szabadságot. Riválisa a terrortámadások másnapján létrehozta az Amerikai Hősök Alapítványt.

Az autóipar egyik óriása, a General Motors kamatmentes kölcsönt nyújt vásárlóinak, mondván, hogy a cég így szeretné elősegíteni az amerikai gazdaság élénkítését. A Chrysler a második világháborúban a nácikat legyőző amerikai hadsereg dicsőségét kihasználva hirdeti egyik autóját, bár a kampány tiltakozást váltott ki Németországban, a cég partnere ugyanis a német Daimler.

A BBC által megkérdezett elemzők véleménye megoszlik arról, hogy a hazafias hirdetések hulláma kihúzhatja-e a gödörből a reklámipart. Egyesek szerint a piac élénkülése önmagában jó hír, és a tévéműsorok nézettségének, valamint az újságok olvasottságának növekedéséből előbb-utóbb a reklámcégek is profitálnak majd. Mások szerint a hazafias érzelmi hullám túljutott csúcsán, és már nem sokáig lehet a nemzeti érzelmekre alapozva termékeket értékesíteni az Egyesült Államokban.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Már nem hirdetnek felhőkarcolókkal
(2001. szeptember 21.)