Többlet a folyó mérlegben

Vágólapra másolva!
A várt helyett jóval több, 259 millió euró bevételi többlet keletkezett a folyó fizetési mérlegben augusztusban. Több mint tíz éve nem volt olyan kedvező a folyó fizetési mérleg havi adata, mint most.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt év azonos időszakában a folyó fizetési mérleg 174 millió euró többletet mutatott, ezzel az első nyolc havi hiány 682 millió eurót tett ki.

Az idén augusztusban jelentősen lelassult az export és az import növekedés, az előző év azonos időszakához képest. Míg júliusban az export 25 százalékos, a behozatal pedig 20 százalékos növekedést mutatott, addig a ráta augusztusban 2 illetve 4 százalékra mérséklődött. Az augusztusi adatok alapján elképzelhető, hogy a vártnál jóval kedvezőbb év végi egyenleg alakul ki - vélik egyes elemzők.

A kedvező adatok elsősorban az áruforgalmi mérleg csökkenő hiányát, valamint az idegenforgalom dinamikus növekedését tükrözik. A folyó mérlegen belül továbbra is az utóbbi töltötte be a legjelentősebb hiánycsökkentő szerepet. Augusztusban 386 millió eurós többlet keletkezett, az első nyolc hónapban pedig 1,935 millió euró. Az idei évi adatok mintegy 15százalékkal kedvezőbbek a tavalyinál. (Egy évvel korábban 357 millió, illetve 1,694 millió euró volt a többlet).

A folyó fizetési mérleg kumulált hiánya az év elejétől számítva mindössze 365 millió eurót tesz ki, amely alig több mint fele a tavalyi azonos időszaki 682 millió eurónak.

Ugyankkor csupán 62 millió eurónyi működőtőke érkezett az országba, ami jóval kisebb a tavaly augusztusi 229 millió eurónál. Az első nyolc hónapban a nettó működőtőke befektetések a tavalyinak alig több mint felét, 536 millió eurót tettek ki.

A jegybanki tartalék augusztus végén 13,1 milliárd eurót tett ki. Egyes elemzők az év végére 2 milliárd euró körüli hiánnyal számoltak, ám a mostani adatok tükrében, várhatóan módosítják becslésüket.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Nagyar Nemzeti Bank