A mélyben zubog az olajár, az OPEC kivár

Vágólapra másolva!
Az OPEC megvárja az afganisztáni válaszcsapás hatásait, mielőtt a kitermelésről dönt. Az olaj világpiaci ára a szeptember 11-i terrortámadás óta jelentősen ingadozott. Előbb megugrott, majd éves minimumra csökkent. De merre tovább?
Vágólapra másolva!

Az OPEC kivár, nem csökkenti az olajkitermelést - jelentették ma be. A NAPI Gazdaság elemzése szerint a terrortámadás előtt az olaj világpiaci árát az OECD illetve az USA olajkészleteinek alacsony szintje határozta meg. A tartalékok, a hosszú távú átlagos szint, 2,6 milliárd hordó alá kerültek.

Ennek ellenére az olajárak a terrortámadást követően egy rövid időre megugrottak, aztán hirtelen zuhanni kezdtek. Az esésnek a lap elemzése szerint az OPEC késlekedése valamint az az oka, hogy míg augusztusban még elkerülhetőnek látszott a recesszió, a visszaesés szeptemberben már ténnyé vált.

Az OPEC szeptemberben 1 millió hordóval növelte kitermelését, míg az exportőrök az ellencsapástól tartva felgyorsították szállításaikat.

Az energiaigényes iparágak visszaesése, a légi közlekedés válsága, az üzleti bizalmi index állapota - az ebből következő autóipari, szállítási, és egyben közlekedési ágazatok termelés csökkenése - miatti kereslet visszaesést azonban nem kompenzálhatják a katonai megrendelések.

Az amúgy is süllyedő olajárak mindezzel együtt megviselték az olajkitermelő-országokat. Míg szeptemberben az olajkitermelés szinten tartásáról döntöttek, a következő OPEC találkozón várhatóan a csökkentés mellett fognak állást foglalni, ugyanis nehezen megjósolható a jelenlegi visszaesés hossza és ideje.

Ezzel együtt az elemző szerint azok az országok, elsősorban dél-amerikai államok - nem beszélve Irakról -, amelyek GDP-jének jelentős, akár 20 százalékos része az olajexportból származik, nehezen mennének bele a kitermelés szűkítésébe, ezért nem lesz könnyű a megcélzott 22-28 dolláros ársávot tartani.

Az olajár emelkedésének irányába, az elemző szerint, két dolog hathat: egyrészt a tél közeledte, másrészt az afganisztáni harcok eszkalálódása.

Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy az olajárak az év végéig alacsonyak maradnak, a kereslet 76 millió hordó/nap alá csökken. Elméletben ez azt vonhatja magával, hogy az OPEC legközelebbi ülésén akár 1 millió hordós kitermelés-csökkentésről dönt. Ha azonban az olajlobbi ellenáll, akkor 20 dollár alá is csúszhat az olaj hordónkénti ára.

Egyelőre azonban az OPEC megvárja az "háborús helyzet" hatását. Az olaj hordónkénti ára jelenleg 21,75 dollár.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OPEC