Brüsszel vámcsökkentéssel segíti Pakisztánt

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság évi mintegy 150 millió eurót kitevő vámcsökkentésekkel kívánja elősegíteni a pakisztáni textil- és ruházati ipari termékek bejutását az uniós tagországok piacára. Brüsszel a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésével nem titkoltan politikai célokat is követ.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés része annak a csomagtervnek, amelyet kedden jelentett be az EU végrehajtó szerve az unió és Pakisztán közötti kereskedelmi kapcsolatok serkentése érdekében. A bizottsági javaslatok elfogadása esetén a tizenötök Pakisztánra is kiterjesztenék az általános preferenciarendszer (GSP) új, módosított változatát, amelyet a kábítószer-kereskedelem ellen aktívan fellépő országokkal szemben alkalmaznak. Ezzel a közép-ázsiai ország olyan helyzetbe kerülne az uniós piacokra való bejutás szempontjából, amelynél már csak egy szabadkereskedelmi megállapodás nyújtana kedvezőbb feltételeket.

A bizottság azt javasolja a miniszterek tanácsának és az Európai Parlamentnek, hogy az EU 2002. január 1-től szüntesse meg az unióba irányuló pakisztáni export 60 százalékát kitevő textil- és ruházati ipari termékek 7 százalékos vámját. Egyidejűleg 15 százalékkal növelnék e termékek Pakisztán számára meghatározott uniós behozatali kvótáját.

Az uniós engedményekért cserébe Pakisztán vállalta, hogy 2002-től 5, 15, illetve 25 százalékos szintekre csökkenti, később pedig rögzíti az EU-ból származó textil- és ruházati termékek vámtételeit (ez átlagosan 5 százalékos vámcsökkentést jelent a 2001-ben érvényes szinthez képest). Jelenleg ezeknek a tarifáknak a jelentős része vagy nem kötött, vagy a most előirányzottaknál jóval magasabb (egyes esetekben a 40 százalékot is eléri).

Az EU általában is Pakisztán legjelentősebb kereskedelmi partnere (30 százalékkal részesedik exportjából az Egyesült Államok 23 százalékával szemben), és Brüsszel a kapcsolatok még szorosabbra fűzésével nem titkoltan politikai célokat is követ.

(MTI)

Korábban:

Pakisztán 135 millió dolláros támogatást kapott az IMF-től
(2001. szeptember 27.)

Pakisztán és India is megszenvedné a katonai csapásokat
(2001. szeptember 24.)

Átütemezik a pakisztáni adósság egy részét
(2001. szeptember 21.)