Csődvédelmet kérne a Chiquita banán-vállalat

Vágólapra másolva!
A Chiquita Brands International, a világ legnagyobb banán- és gyümölcs-termelő és kereskedő vállalata tárgyalásokat folytat hitelezőivel a csőd elkerülése érdekében. Az átalakítási terv részeként a társaság csődvédelmet kér, és adósságainak átütemezését próbálja elérni. A Chiquita az elmúlt 8 évben 1,5 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el az Európai Unióval folytatott import-vita miatt.
Vágólapra másolva!

A világ vezető banán és gyümölcs-termelő vállalata, a Chiquita Brands International részvényeinek egy részét hitelezőire ruházza át, miután csődhelyzetbe került egy hosszan elnyúló kereskedelmi vita miatt - írja a BBC.

A cég jelenleg tárgyalásokat folytat hitelezőivel egy átalakítási tervről, amelynek részeként a 131 éves amerikai vállalat csődvédelemért folyamodik. A vállalat az elmúlt nyolc év során több mint 1,5 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el, a banán-háborúnak nevezett vita miatt, amelyet az Európai Unióval folytatott a társaság a korábbi európai gyarmatokról származó import ügyében. A Chiquita az unió szigorú importszabályozását okolja a veszteségért.

A vállalat reményei szerint sikerül megállapodást kötni a hitelezőkkel, a 841 millió dolláros adósság átütemezéséről. A vállalat átalakítására irányuló intézkedések a részvények jelentős felhígulását eredményeznék.

A Chiquita harmadik negyedévi árbevétele az egy évvel korábbi 465,8 millió dollárról 509 millió dollárra nőtt, és ebben az időszakban 32,8 millió dollár adózott veszteséget könyvelhetett el, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elszenvedett 53,7 millió dolláros veszteséggel.

A Chiquita részvényei mintegy 50 százalékot veszítettek értékükből az idei év során. A részvények árfolyama 9,65 százalékos esést követően 75 centen zárt szerdán a New York-i értéktőzsdén.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Chiquita