Az infláció 7,6 százalékos októberben

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az infláció az idén decemberre 7,5 százalékra, a jövő év decemberére pedig 4,3 százalékra mérséklődik - derül ki a jegybank kedden közzétett Jelentés az infláció alakulásáról című kiadványából.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak októberben 0,3 százalékkal nőttek szeptemberhez képest, és 7,6 százalékkal haladták meg a 2000 októberi szintet, az első tíz hónapban az árak átlagosan 9,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte a KSH kedden. Az elemzők októberre 7,6 százalék körüli inflációt vártak.

A fogyasztói árak növekedése a májusban mért 10,8 százalékról 8 százalékra mérséklődött szeptemberre. Jegybanki szakértők szerint a forint pénzromlásának csökkenő mértéke mögött a harmadik negyedévben tapasztalt európai dezinfláció és árfolyam-erősödés kezdeti hatásai állnak.

A dezinfláció jól megfigyelhető a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által számított inflációs indikátorban, a maginflációs mutatóban (a monetáris politika ezt tudja a leginkább befolyásolni). A maginfláció éves indexe továbbra is meghaladja a fogyasztói árindex mértékét, a márciusi csúcsérték után (augusztusra) jelentős esés következett be a mutatóban. Ez a dezinflációs folyamat tartósságát jelzi.

A maginfláció szeptemberhez viszonyítva 0,5 százalék, az egy évvel korábbihoz képest pedig 8,5 százalék. A fogyasztói árak szeptemberben 0,5 százalékkal nőttek augusztushoz képest, és 8 százalékkal haladták meg a 2000 szeptemberi szintet, az első kilenc hónapban az árak átlagosan 9,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Tavaly októberben a fogyasztói árak 10,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, míg a szeptemberi szintet 0,7 százalékkal haladták meg. A jelentést az MNB szakértői a szeptemberi átlagos szinten vett 255,9 forintos euró, illetve 1 euró 0,91 dollár árfolyamon állították össze, 25,5 dollár/hordó Brent-olaj árat figyelembe véve.

Az inflációs előrejelzésben a jegybank szakemberei 2002 I. negyedévében átlagosan 6,8 százalékos, II. negyedévében 5,6 százalékos, III. negyedévében 4,8 százalékos, IV. negyedévében pedig 4,4 százalékos fogyasztói árindexet várnak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal

Magyar Nemzeti Bank

Korábban:

Az MNB a második félévre várja az infláció érezhető csökkenését
(2001. március 22.)

Surányi szerint Járai törvénysértő határozatot hozott az MNB közgyűlésén
(2001. február 6.)