Nem kívánatosak a monopóliumok

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság egyszerűsítené a cégegyesülések elbírálását. Azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb esetben kelljen az adott cégeknek egyszerre több - állami és közösségi szintű - hatósághoz fordulniuk a fúzió engedélyezése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az unió piacát érintő egyesülések engedélyezésének reformját jövőre tervezi az Európai Bizottság. Ennek első lépése a héten benyújtott tervezet, ami a hatályban levő uniós elbírálási folyamat átalakítását célozza. Az 1990 szeptembere óta alkalmazott rendelkezés felújításának alapja az a cikkely, miszerint a bizottságnak időközönként felül kell vizsgálnia a rendelkezést. Az azóta lényegesen megváltozott gazdasági környezet, a globális fúziók növekvő száma, a monetáris unió és a bővítés szintén szükségessé teszik az újfajta szabályozást. Az elmúlt 11 évben 1850 fúziót kellett a bizottságnak elbírálnia, amiből csak 18 esetben szabtak ki büntetés.

A mostani tervezet fő célja az elbírálás egyszerűsítése. A lényeg, hogy minél kevesebbszer kelljen a cégeknek a közösségi elbírálás mellett a nemzeti hatóságokhoz is fordulniuk. Az eddigi rendelkezés alapvető elve is az volt, hogy az elbírálás alá eső cégeknek lehetőleg ne kelljen a tagállami szintű hatóságok beleegyezését is kérni. A bizottság ugyanakkor azokat a fúziókat, amelyek hatása nem terjed ki egy tagállam határain túlra, visszautalná az adott ország illetékes hatóságának hatáskörébe.

Ezentúl a bizottságnak joga lenne felülvizsgálni minden olyan fúziót, amiben legalább három tagállam vesz részt. A bizottság továbbá megvitatná azt is, hogy milyen szemszögből bírálja el a beérkezett ügyeket. A mostani rendelkezés szerint ugyanis azt kell vizsgálni, hogy az egyesülés "nem vezet-e domináns piaci pozíció kialakulásához", míg sok országban - így az USA-ban is - az ellenkező irányból közelítik meg a kérdést, itt az elbírálás alapja, hogy a fúzió "mennyiben korlátozza a versenyt".

A jelenlegi szabályozás főbb elemei

A fúzió összeegyeztethetetlen a Közös Piac elveivel, amennyiben olyan pozíciót teremt vagy erősít meg, amelynek eredményeként a közös piacon vagy annak egy jelentős részén a verseny számottevő mértékben sérül.

Fúziónak az olyan ügyletek tekintendők, melyek során egy vagy több cég kizárólagos ellenőrzést szerez egy másik felett, vagy több cég egy újat hoz létre.

A bizottságnak jogában áll előzetes vizsgálatot folytatni a tervezett fúziókat megelőzően, amennyiben a részt vevő vállalatok együttes évi forgalma eléri a 250 millió eurót. Egyéb esetekben a nemzeti versenyhatóságok az illetékesek.

A bizottsági vizsgálat a termék- és földrajzi piacok meghatározására, valamint annak felmérésére terjed ki, hogy a domináns pozíció elve alapján a fúziók megfelelnek-e a Közös Piac elveinek. Az eljárás négy hónapig tart.

Báron Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Európai Unió