Tavasszal emelkedhetnek az ingatlanárak a Tisza-tó partján

Vágólapra másolva!
Tavasszal meglódulhatnak a Tisza-tó környéki ingatlanok ma még rendkívül nyomott árai. A fellendülést elsősorban az Aurul-per hírével és a haltelepítésekkel magyarázzák. A legnagyobb kereslet egyébként Tiszafüreden, Abádszalókon és Poroszlón várható.
Vágólapra másolva!

Érezhetően rányomta bélyegét a Tisza-tó környékének ingatlanforgalmára a folyón tavaly télen levonult cianidszennyezés. Mindezt tetézte a hazai piac egészén érezhető megtorpanás is: a nagy felvásárlási láz megállt, az ingatlanpiacot némi visszacsúszás jellemzi. Nem véletlen tehát, hogy például egy kitűnő állapotban lévő - lakás és vállalkozás céljára is használható - tiszafüredi, kúriaszerű ház 8 millióért sem talált gazdára.

A mélypontról az Aurul-perrel kapcsolatos hírek mozdíthatják el a Kelet Balatonjának elkeresztelt tó környékén lévő ingatlanok piacát. A szolnoki Kvalitás Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezető igazgatója, Gávris Szabolcs abban bízik: a per és a haltelepítések hírére beindul a turizmus, felélénkül a vásárlási kedv. Pillanatnyilag ugyanis nagyobb a kínálat, mint a kereslet.

Az iroda vezetője tavaszra várja a felfutást, még ha nem is meredeken. Az ingatlanforgalmat jövőre azonban nemcsak az ingatlanvásárlási szezon, hanem a választások közelsége is befolyásolja: az emberek kivárnak, kíváncsiak, milyen lakásvásárlási kedvezményekre számíthatnak a későbbiekben.

Elképzelhető, hogy a jelenleg négyzetméterenként 2 ezer forintos telek ezer forinttal többért, a 7 millióért kínált parasztház pedig 10 millióért cserél majd gazdát tavasszal. Pillanatnyilag egyébként a családi házakért állapotuktól, elhelyezkedésüktől függően 2-8 millió forintot kérnek. Persze ezek felújítására rá kell szánni négyzetméterenként legalább 50 ezret. Nem véletlen tehát, hogy kelendőbbek a telkek, hiszen az építési költség - vidéken - mindössze 100-120 ezer forint négyzetméterenként.

A számok egyértelműen tükrözik, a Tisza-tó melletti ingatlanok értéke messze alatta marad a Balaton-parti ingatlanokénak. Pedig a tó körüli 1975-ös parcellázás óta rendezett üdülőövezetet sikerült kialakítani. Hiszen a tó környezetét eleve úgy szabták, hogy a telkek ne "lóghassanak bele" a vízbe.

A Tisza-tónak egyébként két vonzáskörzete van: Abádszalókon elsősorban - a már kempingeket, panziókat üzemeltető - németek érdeklődnek, míg az olcsóbb Poroszlóra Magyarország keleti feléből érkeznek a vásárlók. Tiszafüred fejlődésének nemcsak a tó közelsége, hanem meleg vizű strandja is záloga. Duzzasztóműve miatt ipari jelleget kapott Kisköre, így ott az ingatlanközvetítő szerint nem is igazán kapósak a házak, telkek.

(Népszava)

Ajánlat:

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovata)