Visa: hasznos tanácsok az eurózónába utazóknak

Vágólapra másolva!
A Visa International azt ajánlja a téli üdülésüket, vagy a szilvesztert az eurózóna államaiban töltő turistáknak, hogy vigyék magukkal bankkártyájukat és lehetőleg azt használják a különböző fizetéseknél a jövő év első napjaiban.
Vágólapra másolva!

A Visa International összegzése szerint a készpénzes fizetésekkel Európa 12 tagállamában január elején lehetnek ugyan gondok, de a bankkártyákkal történő éttermi, vagy benzinkútnál lebonyolított fizetések megkönnyítik a turisták teendőit.

A Visa szakemberei szerint ez azért is hasznos, mert a készpénzes fizetésekkel szemben a bankkártyával mindenki azonnal követni tudja kiadásait. Ehhez azonban fontos, hogy a turisták kérjék el a blokkot és vessék össze azt a kártyához kapott bizonylattal. Ellenőrizzék azt is, hogy valóban annyit emeltek-e le a kártyáról, amennyit kifizettek, illetve aláírtak.

Az Európai Unió 12 tagállamában, az úgynevezett eurózóna államaiban január 1-jén megszűnik a nemzeti valuta. Így kivonják a német márkát, az ír fontot, a belga és a francia frankot, a holland guldent, a spanyol pesetát, a portugál escudót, az olasz lírát és a görög drachmát, az osztrák schillinget, a finn márkát és a luxemburgi frankot.

A jövő év január 1-jétől legkésőbb február 28-áig azonban egyfajta "kettős pénzügyi időszak" következik be, azaz ebben a két hónapban a legtöbb országban mind az euró, mind a nemzeti valuták forgalomban lesznek és egyformán használhatók majd fizetőeszközként. Ez nemcsak az ottani lakosok, de a turisták számára is zavarkeltő időszakot jelenthet. A kiskereskedők is ezekben a napokban tanulják meg az új európai közös pénz tényleges használatát.

A Visa ezért a turistáknak azt ajánlja, hogy az eurózóna államaiba történő beutazáskor mindenki vigye magával bankkártyáját, vagy Visa utazási csekket. A Visa kártyát az eurózóna mintegy 3,5 millió kereskedelmi egységénél, azaz éttermekben, boltokban, benzinkutaknál, kiskereskedői helyeken lehet használni, valamint több mint 192 ezer bankautomatánál vehetnek fel vele készpénzt.

A nemzetközi kártyatársaság szakemberei azt is ajánlatosnak tartják, hogy legalább kevés készpénzt is vegyenek fel az ATM-automatákból a turisták. Ezek a bankautomaták már eurót adnak ki január 1-jétől.

Az átállás miatt a kereskedelmi helyeken lebonyolított tranzakciók valamivel hosszabb időt vesznek majd igénybe a megszokottnál, mivel az euró bevezetése külön intézkedéseket igényel a kereskedőktől, így az üzletek csak egy idő elteltével térnek majd vissza a normális napi rutinhoz.