Nőtt a bérkülönbség a nemek között az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az utóbbi öt-hat évben nőtt a különbség a férfiak és a nők bére között az amerikai vállalatok vezetésében - ezt állapította meg egy most nyilvánosságra hozott kongresszusi tanulmány. Korábban is jelentős különbségek voltak, de a helyzet gyorsulva rosszabbodott a nők kárára.
Vágólapra másolva!

A felmérők azokat az ágazatokat vizsgálták, amelyekben a legnagyobb a nők aránya a vállalatvezetésben. Az egész gazdaságban a női vezetők aránya átlagosan 12 százalékos az Egyesült Államokban. A vezető állásban dolgozó amerikai nők 60 százalékának nincs gyermeke, a vezető állású férfiak 60 százalékának viszont van gyermeke.

A szórakoztatóiparban a főállású női vezetők átlagosan a 62 százalékát keresik az azonos beosztású férfiak átlagos bérének. 1995-ben még 83 százalékos volt az arány. A távközlésben a női vezetők keresetének aránya 73 százalékra csökkent 86 százalékról.

A kongresszusi vizsgálatba tíz ágazatot vontak be. Ezek közül csak háromban, az egészségügyben, az oktatásban és a közigazgatásban javult a női vezetők fizetésének aránya a férfiakéhoz képest, de a tíz közül egyik ágazatban sem értek el egyenlőséget.

Korábban:

Újabb óriáscég jelenthet csődöt Amerikában
(2002. január 22.)