Csata az Enron-akták megszerzéséért

Vágólapra másolva!
Egyre valószínűbb, hogy az évszázad vállalati botrányából politikai skandalummá dagad az Enrongate. Dick Cheney, az Egyesült Államok alelnöke nyíltan szembeszegült a kongresszussal, s nem hajlandó átadni az általa létrehozott energiapolitikai tanácsadó csoport és az energiaszektor meghatározó vállalatai között lezajlott tárgyalások dokumentumait. A kongresszus az akták megszerzése érdekében a pertől sem riadna vissza.
Vágólapra másolva!

A kongresszus tág nyomozati hatáskörrel felruházott szervezete, az Általános Számvevőszéki Hivatal azzal fenyegetőzik, hogy bíróság elé idézi a Bush-kabinetet, amennyiben továbbra sem hajlandó felfedni a kormány energiapolitikájának kialakításával kapcsolatos dokumentumokat. Dick Cheney alelnök vezetésével egy kormányzati tanácsadó csoport tavaly hat alkalommal találkozott az energiaszektor meghatározó vállalatainak vezetőivel, többek között az Enron vezérkarával is. A csoport feladata az volt, hogy kijelölje a Bush-kabinet energiapolitikájának alapelveit. A kongresszus demokrata képviselői most arról kívánnak megbizonyosodni, hogy az Enron és az amerikai energialobbi - amely jelentős összeggel támogatta Bush elnök kampányát - nem gyakorolt-e megengedhetetlen befolyást a kormány energiapolitikájának ki-alakításában.

David Walker, a számvevőszék elnöke csak később dönt arról, hogy bírósági úton kéri-e be az aktákat a Fehér Háztól. Erre egyébként még nem volt példa az amerikai történelemben. Cheney egyik korábbi televíziós szereplésében dacosan úgy nyilatkozott, hogy "nem lenne helyénvaló", ha kiadná az aktákat, vagy közölné a tanácsadónak felkért vezetők nevét. Az alelnök szerint a kongresszus már megkapta a szükséges információkat: egyes pénzügyi kimutatásokat és egyéb háttéranyagokat már átadott a törvényhozásnak, a további részletek közlése pedig sértené a kormányzat alkotmányos jogát arra, hogy a nemzeti stratégiák kialakításában tetszőlegesen kiválasztott külső szakértőkre támaszkodjék. Ez a tanácsadók érdekeit is sértené - szögezte le az alelnök, hozzátéve: "fontosnak tartom, hogy a megkérdezettek őszinte, kozmetikázatlan tanácsot adhassanak bármilyen témában. Elfogadhatatlan, hogy őszinteségük miatt tanácsadóinknak súlyos következményekkel kelljen szembenézniük".

Bár Cheney a kongresszusi felszólítást politikai álbotránynak minősítette, a Bush-kabinet az elmúlt hetekben megkétszerezte erőfeszítéseit, hogy elhatárolódjon az Enron-ügytől. A múlt hét második felében a Bush-kabinet szövetségi hatóságokat utasított 60 millió dollárnyi szerződésállomány felülvizsgálatára az Enronnal, illetve az energiacég szintén botrányba keveredett auditorával, az Arthur Andersennel. Erőfeszítését eddig nem koronázta siker. Az Enron-vezér Kenneth Lay a Bush család közeli barátja, a cég pedig a Bush-kampány legnagyobb vállalati támogatója volt. Nem csoda, hogy a New York Times/CBS News hétvégi felmérése szerint az amerikaiak többsége szerint a Bush-adminisztráció rejteget valamit vagy hazudik az Enronnal kapcsolatos ügyleteinél.

Merrill-topmenedzserek a "pénzmentő bt."-ben

A Merrill Lynch több vezetője is rendelkezett részesedéssel az Enron egy leánybétéjében, melyet az energiakereskedő óriás eredményeinek és hitelállománya egy részének a részvényesek előli elrejtésére használt - írja a portfolio.hu a Bloomberg nyomán. A Merrill több ügyvezető igazgatója és más vezetői is részesedést szereztek az LJM2 nevű cégben, miután a befektetési banknak sikerült 349 millió dollárt szereznie nyugdíjalapoktól és más intézményi befektetőktől a vállalkozás finanszírozására. A felettébb kétes befektetésekre úgy derült fény, hogy a kongresszus Energia- és Kereskedelmi Bizottsága bekérte az Enron valamennyi leánycégének adatait. Az Enron november 8-i közleménye - mely szerint Andrew Fastow, az Enron pénzügyi vezetője 30 millió dollárt keresett két leánycég (az egyik az LJM2 volt) vezetésével - jelentősen felgyorsította az Enron bukásának folyamatát.

Kudász Ferenc

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Angliában is Enron-botrány készül
(2002. január 28.)