Nem lesz olcsóbb a földgáz a liberalizáció után

Vágólapra másolva!
Nem várható az árak jelentős csökkenése a gázpiac liberalizációját követően a jelenleg is alacsony magyarországi átlagárak miatt - mondta Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Hegedűs Éva közölte: a tavaly decemberben a kormány által elfogadott gáztörvény tervezete szerint 2003. elején a piac 25 százaléka válna szabaddá, ami 20-25 céget érintene, 2004-re pedig - az unió előírásainak megfelelően - a piac 38 százalékát nyitnák meg.
Vágólapra másolva!

Hegedűs Éva a tervezet fontos elemeként említette, hogy megszűnnek a monopóliumok, a földgáztárolói, -szállítói és -elosztói engedéllyel rendelkező cégek kötelesek az általuk üzemeltetett rendszerhez való hozzáférést hatósági áron biztosítani. Mint mondta, a törvény elfogadása esetén lehetőség lesz célvezeték építésére, amit azonban a Magyar Energia Hivatal megtagadhat.

A törvénytervezet értelmében szabaddá válik az import és az export. Az energiahivatal megtagadhatja az importot is, ha az jelentős pénzügyi veszteséget okozna annak a kereskedőnek, amelynek 1998 előtt hosszú távú szerződése volt Magyarország gázellátására.

Hegedűs Éva beszámolt arról is, hogy a liberalizáció után a közüzemi piacon hatósági árak lesznek, nem lesz verseny, egy nagy közüzemi kereskedő és szolgáltatók működnek a piacon.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium

Korábban:

Nagylelkű állami ajánlat a Mol gázüzletágára
(2002. január 31.)

Részlegesen liberalizálják az energiapiacot
(2001. szeptember 16.)