A britek többsége 2005-re várja az euró bevezetését

Vágólapra másolva!
A britek kétharmada szerint 3 év múlva Nagy-Britannia is tagja lesz az euróövezetnek, és 2010-re pedig az euró teljesen felváltja a fontot - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. A közös európai valuta támogatói ugyanakkor még mindig kisebbségben vannak, igaz arányuk folyamatosan növekszik. 
Vágólapra másolva!

Egy közvélemény-kutatás szerint a britek több mint kétharmada úgy véli, hogy Nagy-Britannia 2005-ig a jelenleg 12 tagotszámláló euróövezet tagja lesz.

A hétfőn közzétett adatokból kitűnt, hogy az európai közös valutával szembeni kételkedés tovább csökken. A megkérdezettek 69 százaléka szerint 2005-ben már Nagy-Britanniában is euróval fizetnek. A felmérésben résztvevők 85 százaléka vélte úgy, hogy az euró 2010-ig teljesen felváltja az angol fontsterlinget.

Eközben azok, akik nem csupán belenyugodnak, hanem támogatják is az eurózóna-tagságot, még kisebbségben vannak, arányuk a megkérdezettek 42 százaléka. Az elmúlt év júniusában ez az arány még csak 33 százalék volt.

Tony Blair miniszterelnök Munkáspárti kormányának álláspontja szerint az euró bevezetéséről népszavazás dönt majd, ha a belépést a kormány gazdaságilag indokoltnak tartja.

(MTI)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)