<P class="MsoNormal">A kelet-európaiak közül a magyarok a legkevésbé pesszimisták

Vágólapra másolva!
A közép-kelet-európai régió uniós csatlakozásra váró országaiban igen rossz hangulat uralkodik, legalábbis ami a gazdasági helyzet megítélését illeti.
Vágólapra másolva!

Három térségbeli kutatóintézet - a magyarországi Társadalomkutató Intézet (Tárki), a cseh CVVM és a lengyel CBOS által alapított CEORG (Central European Opinion Research Group) készítette felmérés szerint a három említett ország, valamint Szlovákia lakossága inkább rossznak ítéli saját országa jelenlegi gazdasági helyzetét. A megkérdezettek többsége a jövőre nézve sem lát esélyt javulásra.

A magyarok a legkevésbé pesszimisták

Országa gazdasági helyzetét a magyarok 28 százaléka tartja rossznak (ez az arány Csehországban 35,4 százalék, Lengyelországban 75,3, míg Szlovákiában 71,9 százalék), 55,5 százalékuk szerint közepes (Csehország: 47,5, Lengyelország: 17,9, Szlovákia: 25,1), és csupán 11,9 százalékuk szerint jó (Csehország: 14,9, Lengyelország: 2,9, Szlovákia: 2).

A CEORG kutatásának eredménye szerint a lakosság pesszimizmusa részben az egyes országokban regnáló kormányok számlájára írható - írja a kutatás ismertetésében az osztrák Wirtschaftsblatt. A megkérdezett magyar és cseh állampolgárok 42-42 százaléka rossznak tartja saját kormánya munkáját. Ebből a szempontból csupán Lengyelországban kedvezőbb a helyzet, ahol a megkérdezettek csupán 31 százaléka van rossz véleménnyel a hatalmon lévőkről, míg Szlovákiában ugyan ez az arány 69 százalékos.

Az említett országok lakosai közül csupán a magyarok és csehek vélekednek úgy, hogy a jövőben inkább jobb vagy változatlan marad a gazdasági helyzet, míg Lengyelországban és Szlovákiában ennél jóval borúsabbak a jövő gazdasági kilátásait illetően. Magyarországon a megkérdezettek 8,6 százaléka szerint fog romlani a gazdaság állapota 2002-ben, 47,5 százalékuk szerint nem fog változni, és 31,1 százalékos azoknak az aránya, akik szerint javulás várható ezen a téren. Csehországban csupán a lakosság 23,2 százaléka optimista, Lengyelországban 13,7 százalékuk, Szlovákiában pedig csupán 2 százalék vár javulást idén, míg a csehek 22,4, a lengyelek 27,6, valamint a szlovákok 71,9 százaléka számít romló gazdasági környezetre a 2002-es évben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

CEORG

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből