Berlusconi is akarja Tokaji-t

2002.03.01. 8:08

Silvio Berlusconi magyarországi látogatása előtt Olaszország Friuli tartományában a Tocai elnevezéssel bort termelők és fogalmazók biztosra vették, hogy az olasz kormányfő Budapesten szóba hozza a tokaji bornév eredetvédelme és használata körüli évtizedes problémát. A tokaji névről az azt használó olasz és francia borászoknak 2007-től le kellene mondaniuk. Az olasz agrár-érdekképviseletek szerint azonban ez tönkreteheti borászaikat.

Észak-olasz agrárlobbisták szerint Magyarországnak gesztust kellene gyakorolnia az ügyben, annál is inkább, mivel Olaszország támogatja a magyar EU-csatlakozást.

Az évtizedek óta tartó viták magyarázata egyszerű, és teljesen leegyszerűsítve a pénzről szól.
Egy üveg tokaji aszú nagy értéket képviselhet. A Sotheby's közelmúltbeli borárverésén például egy vevő 1050 angol fontot fizetett egy félliteres palack 1920-as évjáratú tokajiaszú-eszenciáért. A tokaji név tehát óriási értéket hordoz, nem véletlen, hogy annyi borász ragaszkodik a név eredetvédelméhez.

Ezért nem adja fel egy-egy régió Franciaországban, Olaszországban és Szlovákiában a tokaji névért oly kitartóan folytatott küzdelmet. Ezért nem sikerült még dűlőre jutni az ügyben, hogy Magyarország egyik borvidéke, a Tokaj-Hegyalja használhassa kizárólagossággal az e borhoz kötődő földrajzi elnevezést. Például ezért nem kerülhet be a klasszikus tokaji aszút készítőket összefogó Tokaj Renaissance Egyletbe az, aki a borvidékről származó, de nem az ottani pincékben érlelt bort hoz forgalomba.

A Tokaji név használatát elméletileg megoldotta az 1991. évi magyar- EU társulási megállapodás és ehhez kapcsolódva a boreredet-védelmi megállapodás. Az európai megállapodást kiegészítő borkereskedelmi megállapodás 1993. december 1-jén jött létre, és kimondja, hogy a közösség tagállamaiban - Franciaországban és Olaszországban - záros határidőn belül vállalják a "Tokaji" névhasználat megszüntetését.

Máig megoldatlan vitáink vannak Szlovákiával. A történelmi Magyarországon kialakított Tokaj-Hegyalja borvidék keleti részéből egy kicsiny terület ugyanis északi szomszédunk területére esett a határmódosítások után. A szlovákok arra hivatkoznak, hogy földrajzi és fizikai értelemben a tokaji borvidékhez tartozó területen termelt bor mindenben megfelel a magyar tokaji ismérvének. Eleddig nem koronázta siker a névhasználatról szóló magyar-szlovák tárgyalásokat.

Berlusconi végül nem tárgyalt a tokajiügyről, csak annyit mondott: barátok vagyunk, találunk megoldást.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Tokajnak jöhet jól a többlet
(2001. október 18.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből