Zuhantak a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termelői árak januárban 12,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 23,6 százalékkal csökkent, az élő állatoké és állati termékeké 4,2 százalékkal emelkedett éves összevetésben.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése emlékeztet: a mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 6,3 százalékkal csökkentek, 2001-ben pedig 4,9 százalékkal nőttek éves összehasonlításban.

Az idén januárban a gabonaféléket 35 százalékkal alacsonyabb árszinten értékesítették, mint egy évvel korábban. Tavaly ugyanebben a hónapban kiugróan magas, 71,2 százalékos volt a gabonafélék éves áremelkedése. Az étkezési burgonya termelői átlagára 4,1 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké 56,5, a zöldségeké 3,3 százalékkal nőtt egy év alatt.

A vágóállatok közül a vágósertés termelő ára 10,4 százalékkal emelkedett, a vágóbaromfié pedig 4 százalékkal csökkent. E két termék ára tavaly januárban 47, illetve 23,5 százalékkal nőtt egy év alatt. A vágómarha termelői ára az idén januárban 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg 2001 januárjában 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tehéntej és a tyúktojás termelői átlagára januárban 5,1 százalékkal, illetve 7,5 százalékkal emelkedett a múlt év hasonló időszakához viszonyítva.

(MTI)

Ajánlat:

KSH

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből