Csökken a dotcom-csődök száma

Vágólapra másolva!
Tavaly május óta folyamatosan csökken a csődöt jelentő dotcom-cégek száma. Idén januárban csupán 19 internetes vállalat húzta le a rolót, szemben az egy évvel korábbi 50 cégbezárással - írja a Napi Gazdaság a webmergers.com elemzésére hivatkozva. Az elmúlt évben a kiskereskedelmi cégek és a tartalomszolgáltatók helyett inkább a vállalatok közötti - b2b - kereskedelemmel foglalkozó internetes cégek mentek tönkre.
Vágólapra másolva!

A 2000. augusztusa, a dotcom-válság kezdete óta idén januárban volt legalacsonyabb a csődbe ment internetes vállalatok száma. Tavaly egyébként összesen 537 cégbezárást jelentettek, az egy évvel korábbi kétszeresét. A legtöbb dotcom cég - szám szerint 65 - tavaly májusban kényszerült tevékenységének befejezésére, és a csődök száma azóta kisebb megugrásokkal folyamatosan csökken. A csökkenés ütemét jól mutatja, hogy a tavalyi év negyedik negyedévében 78 e-cég jelentett csődöt, egy évvel korábban még 135 dotcom vállalkozást zártak be. Az elemzés szerint a válság kirobbanása óta legalább 788 internetes-vállalat ment tönkre.

A webmergers.com elemzéséből kiderül, hogy a válság kezdetén elsősorban a tartalomszolgáltatók, illetve a nagy készpénzforgalmat bonyolító kiskereskedelmi cégek mentek tönkre, azonban az elmúlt év elején a vállalatok közötti - b2b - kereskedelemmel foglalkozó cégek, internet- és infrastruktúra-szolgáltatók, illetve tanácsadó cégek jelentettek csődöt. Tavalyelőtt az internetes csődök 73 százalékát, 2001-ben pedig már csak 43 százalékát jelentették a b2b-vállalatok.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

webmergers.com

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből