Milliókat érő dolgozói ötletek

Vágólapra másolva!
Egy németországi felmérés szerint az egyszeri dolgozó, furfangos, gyakran saját munkáját egyszerűbbé tévő ötleteivel tetemes kiadásoktól kíméli meg vállalatát. Csupán Németországban 1,25 milliárd eurót spóroltak így tavaly a cégek, a tanácsokért cserébe pedig 185 millió eurót vehettek át az ötletek gazdái.
Vágólapra másolva!

Egy németországi gazdaságkutató cég, a dib (Deutsche Institut für Betriebswirtschaft) 425 céget és állami szervezetet faggatott ki dolgozóinak kreativitásáról és jó ötleteiről, valamint az ebből származó haszonról.

A felmérés eredményiből kiderül, hogy a legtöbb fifikás ötlettel előálló dolgozója a Siemensnek van, akik a tavalyi évben 216 millió euró, utólag feleslegesnek tűnő kiadástól mentették meg a céget.

Sok esetben elképesztően egyszerű javaslatok és újítások hoznak jelentős hasznot a vállalatoknak. Így volt ez a frankfurti reptéren is, ahol az egyik alkalmazott a teherszállító gépek rakterének nyitásához használatos, billenésmentes állványt talált fel. Az új ötlet bevezetése óta jóval kevesebb a baleset és a megrongálódott állvány, a haszon pedig mintegy 63 ezer euróra rúg - nyilatkozta a gazdaságkutatónak a cég "ötletmenedzsere", akinek egyetlen feladata az "alulról jövő" kezdeményezések értékelése, jó esetben bevezetése.

A felmérésben résztvevő egyik cég ötletmenedzsere szerint egyre több társaságnál, és egyre gyakrabban kerül sor a dolgozók újító ötleteinek bevezetésére. Sok helyen az okoz csupán gondot, hogy a vezetők nem veszik jó néven, ha beosztottjaik olyan új megoldásokat dolgoz ki, amely nekik - mármint a vezetőknek - nem jutott eszébe. Az éleződő piaci versenyben azonban egyre többen ismerik föl az ebben rejlő lehetőségeket - nyilatkozta az ötletekért felelős vezető.

(Üzleti Negyed)