Hetvenmillió forintnyi apró az aprókért

Vágólapra másolva!
Közel 70 millió forintnyi aprópénz gyűlt össze az UNICEF "Aprók az aprókért" jótékonysági akcióján Magyarországon. A kereskedelmi bankokban és postahivatalokban felállított gyűjtőhelyeken összesen 15 tonnányi fémpénz gyűlt üssze a gyermekek támogatására, amelyet előbb Nagy-Britanniába, majd a különböző országok nemzeti bankjaihoz szállítanak. A pénz nemzetközi oktatási célokra, gyermekprogramokra fordítják, és elmaradott térségek óvodáinak vásárolnak belőle játékokat.     
Vágólapra másolva!

Az előzetes becslések szerint elérheti a 70 millió forintot is az az összeg, amely az euró bevezetése miatt a forgalomból kivont nemzeti váltópénzek gyűjtéséből folyt be - tájékoztatott az akció szervezője, az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága kedden.

Az UNICEF Aprók az aprókért jótékonysági akciójának február végi hivatalos lezárása után még több mint 9 tonnányi aprópénzt juttattak el a szervezőkhöz a bankok, így összesen 15 tonnányi fémpénz gyűlt össze a rászoruló gyermekek támogatására.

Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottságának igazgatója elmondta: az aprópénzt Nagy-Britanniába szállítják, ahol egy erre szakosodott cég válogatja szét és juttatja el az egyes nemzeti bankokhoz az érméket, ahol átváltják azokat. Várhatóan csak nyár elejére derül ki, hogy pontosan mekkora összeget jelent a 15 tonnányi váltópénz.

A tavaly novemberben indított kezdeményezést 13 kereskedelmi bank és a Magyar Posta összesen 560 gyűjtőhely biztosításával támogatta. A pénzintézetek mellett 44 iskola 220 osztálya is csatlakozott a felhíváshoz és mintegy 220 kilogrammnyi aprópénz összegyűjtésével járultak hozzá a rászoruló gyermekek megsegítéséhez.

A szervezők információi szerint egyetlen más uniós csatlakozásra váró országban sem sikerült annyi aprópénzt összegyűjteni, mint Magyarországon.

Az aprópénzgyűjtésből befolyt összeg felét nemzetközi oktatási célokra fordítják, a másik feléből pedig hazai gyermekprogramok megvalósulását segítik, valamint elmaradott térségek óvodáinak és bölcsődéinek vásárolnak játékokat.

(MTI)

Ajánlat:

UNICEF

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből