A német futballklubok is állami segítségre várnak

Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-bajnokság élvonalában, a Bundesligában szereplő klubok, a Német Labdarúgóligával (DFL) közösen legalább 200 millió eurós pénzügyi garanciát kérnek a német államtól arra az esetre, ha a mérkőzések közvetítési jogaival rendelkező Kirch Media csődbe menne.
Vágólapra másolva!

A Kirch négy évre vásárolta meg a német első osztályú bajnoki mérkőzések közvetítési jogait, összesen 1,53 milliárd euróért. Mint arról már korábban beszámoltunk, a vállalat közel 7 milliárdos adósságot halmozott fel. A médiabirodalom esetleges fizetésképtelensége súlyos helyzetbe hozhatja azokat a klubokat, amelyek nem rendelkeznek erős támogatói bázissal. Ez főként a másodosztályban szereplő csapatokat érintheti, amelyek a közvetítési jogokból származó bevételekkel az éves költségvetésük közel felét fedezik - írja pénteki számában a Világgazdaság.

Szakértők szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a közszolgálati televízió, az ARD vásárolná meg a közvetítési jogokat, a csatorna azonban még nem jelezte vételi szándékát.

Hasonló problémák merültek fel az angol első osztályú futballmeccsek közvetítési jogai körül is. A szigetországban az ITV Digital tévétársaság a múlt héten jelentette be, hogy nem tudja kifizetni a szerződésekben rögzített 178 millió fontos jogdíjakat a kluboknak. Emiatt az elitligának számító Premiership csapatain kívül az összes alsóbb osztályú klub működése veszélybe került.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Összeomolhat az angol labdarúgás
(2002. április 2.)

Pénzügyi válság elé néz az angol klubfutball
(2001. augusztus 15.)