Drágább lehet az ittas vezetés

Vágólapra másolva!
A német autóklub (ADAC) legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a térség átlagának megfelelő, de a nyugat-európai szinthez képest alacsonyabb bírságokat szabnak ki a közlekedési szabálysértésekért. Az ittas vezetést az egyik legsúlyosabb szabálysértésnek értékelik világszerte - adta hírül a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az ADAC felméréséből kiderül, hogy az ittas vezetést szinte valamennyi vizsgált állam hatóságai a legsúlyosabb kihágásként értékeli. Az ilyen kihágást büntetik tehát a legsúlyosabban. Kitűnik az is, hogy a kelet-európai térségben alacsonyabb büntetési tételeket alkalmaznak, mint nyugati szomszédainknál.

A bírságok tekintetében Románia és Bulgária a sereghajtók, és Luxemburg vezet - itt tízszer magasabbak a pénzbüntetések, vagyis a tételek alkalmazkodnak az adott ország életkörülményeihez. Magyarországon - a többi államhoz képes - erősen bünteti a gyorshajtást, a piros lámpánál történő áthaladást és a szabálytalan előzést. A magyar tilosban parkolókat azonban enyhébben ítélik meg.

Közlekedési szabálysértések birságai (euróban)

Ország

Ittas vezetés

Gyorshajtás (20 km/h-s túllépés)

Tiltott helyen parkolás

Ausztria

Min. 215

Min. 30

Min. 20

Horvátország

Min. 75

15-30

Min. 15

Lengyelország

Min. 145

Min.35

20-55

Magyarország

Min 50

Max. 120

Min. 5

Nagy-Britannia

Átlagosan 500

Átlagosan 250

Min. 50

Németország

Min. 250

Max. 35

5-35

Portugália

100-1500

Min. 50

Min. 25

(forrás: ADAC)

Külön érdekességgel rendelkezik a skandináv rendszer, ahol nem állapítanak meg büntetési keretet, hanem az aktuális bírságot az elkövető egynapos munkabérének arányában számítják ki. Norvégiában az ittas vezetésért a havi munkabér másfélszeres szabható ki.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Közlekedési bűncselekmények, szabálysértések
(Az Üzleti Negyed összeállítása)

Közlekedési büntetőpontok
(Az Üzleti Negyed összeállítása)