Hétfőn kinyitnak a bankok Argentínában

Vágólapra másolva!
Argentínában hétfőn egy hét után újra kinyitnak a bankok, és valutaváltó helyek, ami annak a jele lehet, hogy az új gazdasági miniszter, Roberto Lavagna sikeresen lebeszélte Eduarde Duhaldo államfőt a rögzített árfolyamok szükségességéről - írja a Bloomberg hírügynökség. Az intézkedéstől azt várják a szakértők, hogy megszűnik a pesó január óta tartó leértékelődése.
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai országban április 19-én zártak be a pénzintézetek, és a valutaváltó irodák. A múlt héten Duhalde elnök a törvényhozásban még úgy nyilatkozott, hogy az infláció megfékezése érdekében az tervezi, hogy kötött árfolyamon rögzíti a pesót.

Az egyhetes bankzárlat feloldásával minden bizonnyal enyhül a lakosságot és a vállalkozásokat egyaránt sújtó készpénzhiány. Az új miniszter beiktatása után órákkal bejelentett intézkedés elősegítheti továbbá, hogy a Nemzetközi Valutaalap segélyeket folyósítson az országnak. A szervezet korábban többször is jelezte, hogy csak szigorú intézkedések esetén számíthat Argentína pénzügyi segítségre.

A TodoNoticias tévéállomás szerint Lavagna a jegybank dolláreladásainak növelésével kívánja erősíteni a pesót, amely egyébként a pesó-dollár paritás idén januári megszűntetése óta értékének kétharmadát veszítette el.

A szakértők bíznak abban, hogy a pénzpiacok megnyitásával nem értékelődik le tovább az argentin nemzeti valuta. Ezt elősegítheti egy a múlt héten hatályba léptetett új törvény, amely korlátozza a készpénzfelvétel mennyiségét a betétesek számára.

A jogszabály-módosításra azért volt szükség, mert bankok bezárása előtti napon a betétesek több mint 112 millió dollárt vettek fel számláikról. A nagy mennyiségű készpénzfelvétel miatt megnőtt a kereslet a dollár iránt, ami végül a pénzügyi rendszer összeomlásához vezetett volna.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Lemondott az argentin gazdasági miniszter
(2002. április 24.)