Látványosan bővül a használt autók importja

Vágólapra másolva!
A vámliberalizáció bevezetése óta folyamatosan nő a hazánkba behozott használt autók száma. Kereskedelmi és magánforgalomban 2000-ben összesen húszezer személygépkocsi gurult át a határon, majd 2001-ben ez a szám több mint háromszorosára ugrott. Így tavaly a behozott használt négykerekűek száma már megközelítette a 65 ezret.
Vágólapra másolva!

A növekvő tendencia azonban ebben az esztendőben sem lanyhult, mi több, újabb lendületet vett. A behozott használt autók számában az erőteljes fellendülés kimutatható a 2002-es első negyedévi adatok alapján is, hiszen az idén már eleddig 17 ezer darabra tehető a külföldről Magyarországra hozott autók száma. Ebből az adatból - egy egyszerű szorzással - kikalkulálható, hogy év végére a tavalyit valamelyest meghaladó számú külföldi gépjármű kerül használatba hazánkban.

A forgalom növekedésére a szakértők három okot is emlegetnek: egyrészt 2000. január 1-jétől megszűnt az évjárati korlátozás a behozható autókra, másrészt a kereskedelmi forgalomban a behozatalhoz 2001. január 1-jétől már nem szükséges külön minisztériumi engedély, harmadrészt az EU-, EFTA-, CEFTA- (kivétel Románia) országokból származó járművek vámtétele az idei év elejétől már nulla százalék.

Figyelembe véve a magán- és kereskedelmi forgalmat, a legfavorizáltabb márkák között az Opel, Ford, Volkswagen, Renault, Fiat, Audi, BMW, Mercedes szerepel. Az összes behozott jármű számának túlnyomó többségét a személygépkocsik teszik ki. A vámkezelt használt autók átlagéletkorára nincs pontos adat, ám nagy részben 4 éves, és annál idősebb kocsik kelnek át leggyakrabban a határon.

Bár reprezentatív számok nincsenek arról, hogy konkrétan milyen típusú - városi, terepjáró, sport vagy éppen luxus kivitelű - autókat hoznak be legszívesebben hazánkba, de vélhetően az olcsóbb kategóriákra nagyobb a kereslet idehaza. A kereskedelmi és magánforgalom aránya ugyanakkor a korábbi évekhez képest jelentős változást mutat. Míg tavaly a kereskedelmi behozatal még közel kétszerese volt a magánforgalomban Magyarországra hozott autók számának, ez az arány idén már kiegyenlítődni látszik, amely leginkább azzal magyarázható, hogy 2001. december 19-től már nem csupán családonként, hanem személyenként lehet évente egy gépjárművet az országba hozni. Noha az a kritérium még mindig fennáll, hogy a kiváltság csupán azon családtagokra vonatkozik, akiknek van érvényes vezetői engedélye.

A tavalyi esztendőben mellesleg több mint 100 esetben tett a vámhivatal büntetőfeljelentést használt autók behozatalával kapcsolatosan. Az ügyekben még tartanak az eljárások, így egyelőre nem lehet pontosan tudni, vajon a visszaélések száma hogyan alakul a vámliberalizáció után. A vámhivatal munkatársainak reményei szerint azonban a kedvezőbb jogszabályi környezet előbb vagy utóbb csökkenteni fogja a szabályokat kijátszani próbálók számát.

Kenczler Márton

(Népszava)

Ajánlat:

Autó
(az Üzleti Nwegyed rovata)

Korábban:

Közel 20 százalékal több új autót adtak el Magyarországon
(2002. április 17.)