Diplomás minimálbért tervez az MSZP

Vágólapra másolva!
Az új kormány hivatalba lépését követően rövid időn belül új fizetési mechanizmus kialakítását tervezi a közszférában, amelynek egyik legfontosabb eleme a diplomások minimálbérének 97 500 forintra emelése lesz - mondta a Világgazdaságnak Kiss Péter, az MSZP munkaügyi miniszterjelöltje. Az intézkedés mintegy 200 ezer munkavállalót érinthet.
Vágólapra másolva!

A közszféra 720 ezer alkalmazottjából mintegy 300 ezer rendelkezik felsőfokú végzettséggel, és ebből közel 200 ezer közalkalmazott fizetése jelenleg nem éri el a 97 500 forintot. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a béremelés éves szinten 127 milliárd forintos többletkiadást jelent az államháztartásnak, a járulékokkal együtt. Ebből az összegből mintegy 27 milliárd forint áramlik vissza a büdzsébe.

A rendelkezés csak a diplomás munkakörben diplomával dolgozó munkavállalókat érinti, de nem vonatkozik az állami tulajdonú vállalatoknál, például a MÁV-nál, vagy a Paksi Atomerőműnél dolgozókra. Csillag István, az SZDSZ szakértője a lapnak elmondta: szerinte kizárt, hogy a döntés hatással lenne a versenyszférára, és felhajtaná a béreket.

A hivatalba lépő kormány új bértábla kidolgozását is tervezi, az önkormányzatok köztisztviselői és közalkalmazottjai bérének fedezetére pedig a költségvetési normatívákat is növelné.

Kiss Péter a Világgazdaságnak elmondta, hogy terveik szerint az 50 ezer forintos minimálbért 13 adókulcs terhelné. Mivel azonban ez megegyezik az alkalmazotti kedvezménnyel, ezért a legkisebb munkabér után nem kell majd személyi jövedelemadót fizetni. A diplomás minimálbér után várhatóan 25 százalékos adót kell majd fizetni, mert az átlagbérnél ezt a kulcsot tervezi bevezetni az új kormány - mondta Kiss Péter.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

400 euró a minimálbér az EU-ban
(2002. április 16.)