Kevesebb turista több időt töltött Magyarországon

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi szálláshelyeken 866 ezer vendég 2,3 millió vendégéjszakát töltött el az év első három hónapjában - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. A külföldi vendégforgalom 4 százalékkal, a belföldi 3 százalékkal gyarapodott az előző év hasonló időszakához képest. A jegybank előzetes adatai szerint ebben az időszakban az idegenforgalomból 696 millió euró devizabevétel származott, ami forintban számolva mintegy 17 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése emlékeztet: az idegenforgalomból 2001 első negyedévében 767 millió euró bevétel származott, 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Idén az év első három hónapjában 5,4 millió, éves összevetésben 4 százalékkal kevesebb külföldi látogató érkezett az országba, és 2,4 millió, az egy évvel korábbinál 3 százalékkal több magyar határátlépést regisztráltak.

A külföldiek összesen 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A vendégéjszakák több mint felét Budapesten regisztrálták, és országos szinten a látogatók 66 százaléka az Európai Unióból érkezett.

Az első három hónap során 487 ezer belföldi vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken. Az egycsillagos szállodákat kivéve minden szállástípusban bővült a belföldivendég-forgalom. Az első negyedévben a szállodák átlagosan 35 százalékos, az előző év azonos időszakához hasonló szobafoglaltsággal működtek.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban a január-márciusi időszakban az árak 11 százalékkal nőttek.

(MTI)

Ajánlat:

KSH

MNB