Gyanú nincs, vizsgálat van az APEH-nál

Vágólapra másolva!
Nyugodtan tekint az APEH vezetése a jövő héten kezdődő független informatikai vizsgálat elé, az adóhivatalnál kizártnak tartják, hogy 1998-ban illegálisan adatokat töröltek volna náluk. A pénzügyminiszter által ösztönzött ellenőrzés eredménye szeptemberre várható.
Vágólapra másolva!

A jövő hét elejére a szakemberek által javasolt háromtagú listáról közbeszerzés keretében kiválasztjuk azt az informatikai céget, mely ellenőrzi az adóhivatal számítástechnikai rendszerét - válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére az APEH szakmai elnökhelyettese, szeptember első napjaira ígérve a vizsgálat eredményét. Varga Árpád ugyanakkor szinte kizártnak tartja, hogy bármilyen probléma merülne fel, azaz hogy egyes feltételezéseknek megfelelően az előző, Simicska Lajos nevével fémjelzett APEH-vezetés alatt illegálisan adatokat töröltek volna.

A gyanú szerint a Fidesz közeli cégekre vonatkozó állományok 1998-ban tűntek el, amikor halottak napja előtt szabadságra küldték az APEH Dél-budapesti Igazgatóságának munkatársait. Az adóhivatal belső vizsgálata ugyanakkor semmi nyomát nem lelte az esetleges beavatkozásnak. A váratlan szabadságolást a halottak napjára időzített menetrendszerű számítástechnikai karbantartással hozták összefüggésbe.

Varga Árpád szerint elképzelhetetlen, hogy pár óra alatt 2-3 ember - még a megfelelő kódok és jelszavak ismeretében is - nyomtalanul tudott volna adatokat eltüntetni. Ráadásul az inkriminált fájlok törlése önmagában nem sokat ért volna, hisz ezzel párhuzamosan magukat az ügyiratokat is meg kellett volna semmisíteni. Ez pedig újabb 2-3 főt jelent - spekulál Varga, aki szerint kizárható, hogy fél- tucatnyi beavatott közül senkinek sem "járt el a szája". S akkor még ott vannak a jórészt továbbra is a helyi, például megyei szinten lévő adóbejelentések.

Esetleges eljárások ezek alapján indultak volna a gyanúba hozott cégek után. Márpedig semmilyen eltűnt iratról nem tudunk - összegzett az APEH elnökhelyettese. A mostani APEH-ellenőrzést Varga Árpád a pénzügyminiszter külön kérésével indokolta, hozzátéve: "nekünk is érdekünk, hogy a gyanú eloszoljon".

Máté T. Gyula

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

A vakszerencse is szerepet kaphat az adórevíziókban

APEH

Korábban:

Király László György lett az APEH elnöke
(2002. június 3.)

Javul az adómorál, hatékony az adórendőrség - Vámosi-Nagy Szabolcs a Társalgóban
(2002. március 5.)