Fedezet nélkül költött a Fidesz-kormány

Vágólapra másolva!
A központi költségvetés általános tartalékából csaknem 33 milliárd forint felosztásáról döntött a kormány. A módosított tartalék jelentős részének felosztására azért volt szükség, mert az előző kormány sok kötelezettségvállalásához nem biztosította a szükséges anyagi fedezetet. Az országnak így 18 milliárd forint tartaléka marad - mondta el László Csaba pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A központi költségvetés általános tartalékából - melyet júliusban 82 milliárd forintra módosítottak - 33 milliárd sorsáról született döntés augusztus 2-án, mondta László Csaba. A megszavazott összeget három célterületre költik el.

1. kötelezettségekre

Az összegből 21,7 milliárd forint kötelezettségekre, folyamatban levő kifizetésekre és a költségvetés egyéb problémáinak megoldására megy el.

Az egészségügyi dolgozók pótlékemeléséről az előző kormány döntött, de nem biztosítottak fedezetet hozzá: e célra most 3,335 milliárd forintot szánnak. A Magyar Államkincstár Rt. Létrehozásáról is az idei választások előtt döntött a kormány, de működtetéséhez nem biztosított megfelelő összegeket a költségvetés - ezt orvosolandó a tartalékból 1,2 milliárd forintot különítettek el - mondta el László Csaba.

A Magyar Állami Operaház 2002 évi költségvetési ígéretéből a ház 2 milliárdot meg is kapott az első félévi gazdálkodásra. A beígért 4 milliárd második felét azonban a nem biztosították korábban: most egymilliárd forintot kap a tartalékból. Problémát okozott az is, hogy az Ifjúsági- és Sport Minisztérium a költségvetésének négyötödét már elköltötte. Ennek ellenére rengeteg kötelezettséget vállalt, melyekhez anyagi fedezet nem tud biztosítani: a minisztérium a tartalékból 1, 050 milliárd forintot kap. A tartalék főösszegét további félmilliárd forinttal csapolta meg az, hogy az állami protokollra félretett összegeket szinte teljes egészében elköltötte (repülőjegyekre) az előző kormány.

2. kormányváltásra

A megszavazott 33 milliárd forintból 10, 68 milliárd a kormányváltással kapcsolatos költségfedezésre, illetve a kormányprogramban vállalat kötelezettségekre megy majd el - mondta el a pénzügyminiszter.

A két választás között megszavazott egyszeri, 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítésben - a törvény ételmében - nem csak a nyugdíjasok, hanem a nyugdíjszerű ellátást kapók is részesülnek. Ez 2,275 milliárd forinttal terheli meg az országot. Agrárproblémák orvosolására 4 milliárd forint, míg az egészségügyi intézmények "komfortérzetének" javítására egymilliárd forint megy el. Az Informatikai Minisztérium felállítására 765 millió forintba, a Miniszterelnöki hivatal szervezeti átalakítása 920 millió forintba kerül.

3. nemzetközi kötelezettségekre

A 33 milliárdból a nemzetközi kötelezettségeket is teljesíteni kell, erre 417 millió forintot különítettek el. Az összeg részben a luxemburgi magyar nagykövetség felállítására, valamint a macedón vízumkötelezettség megszűnése miatti bevételkiesés kompenzációjára meg el.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A kormány még 9 milliárdot költhet a tartalékból
(2002. március 7.)