Hatalmas gazdasági károk Csehországban

Vágólapra másolva!
Csehországban egyelőre még csak becslések láttak napvilágot arról, hogy milyen gazdasági károkat okoz a több mint száz éve nem látott mértékű árvíz, amely kedden még a prágai tőzsdét is elöntötte.
Vágólapra másolva!

Stanislav Gross belügyminiszter szerint a kár várhatóan meg fogja haladni az 1997-es árvíz okozta 60 milliárd koronát. Libor Ambrozek környezetvédelmi miniszter ugyanakkor legfeljebb 20 milliárd korona körüli kárral számol. A politikusok és más szakértők is hangsúlyozzák, hogy jelenleg még csak becslésekről van szó, mert a kialakult helyzet még nem teszi lehetővé a pontosabb kárfelmérést. Szakértők szerint az árhullám elvonulása után mintegy két hétre lesz szükség az átfogó és aránylag pontos kárfelméréshez.

A kormány keddi rendkívüli ülésén 1,65 milliárd koronát különített el csak a legsürgősebb mentési munkálatokra. Ebből 1,15 milliárd az állami tartalékból, 500 millió a közlekedési tárca tartalékából ered.

Dél-Csehországban az ár csak kedden több mint 30 hidat sodort el, illetve rongált meg. Nagy károk keletkeztek a közúti és a vasúti hálózatban. A vasút több milliárd koronás kárról beszél. A mezőgazdaság kára is jelentős, mert az ár megsemmisítette a földeken a termést. Családi házak százait öntötte el a víz, több tucat ház összedőlt, károkat szenvedtek a családi gazdaságok is, számos háziállat elpusztult. A veszélyetetett régiókban nem dolgoztak a gyárak, intézmények. Észak-Csehországban például leállt a legnagyobb cseh vegyiüzem.

Prágában leállt két nagy sörgyár is, a Smíchov és a Braník. A belvárosban öt metróállomást elöntött a víz. Ideiglenesen megszüntette működését a prágai tőzsde, mert kedden elöntötte a víz. Az árvízhelyzet következtében gyengült a cseh korona, s a szakértők legalább átmenetileg gazdasági visszaesést jósolnak. Várható, hogy az árvíz miatt visszaesik az idegenforgalom is, Dél-Csehország és Prága ugyanis a külföldiek által leginkább keresett turisztikai célpont.

Az elöntött városokban leálltak a bankok, s nem működnek a pénzkiadó automaták sem. A Cesky Telecom több központja beázott, illetve áramszünet miatt nem működik. Szerdán mintegy 40 ezer telefon volt süket, főleg Közép-Csehországban.

Várhatóan komoly károkat okoz majd az is, hogy a veszélyeztetett régiókban biztonsági okok miatt mindenütt kikapcsolták az áramot. Több mint 200 ezer embert telepítettek ki, akiknek ellátásáról a hatóságoknak kellett gondoskodniuk. A kitelepítettek házai, lakásai családi gazdaságai néhány napig felügyelet nélkül maradtak, ami újabb károkat okoz.

A biztosító társaságok már megkezdték a kárfelmérést, s hogy bírják a rengeteg munkát, berendelték az összes, szabadságon lévő munkatársat is.

(MTI)

Ajánlat:

Árvíz Európában - cikkgyűjtemény