Bortámogatás: megnyílnak a csapok

Vágólapra másolva!
A borágazat túltermelési válságának megoldása érdekében a kormány az eddig meghozott intézkedéseken túl 1,6 milliárd forinttal kívánja támogatni a lepárlást és a mustsűrítést - jelentette be Szanyi Tibor, az agrártárca politikai államtitkára pénteken Nagyrédén.
Vágólapra másolva!

A mátraaljai hegyközségi és önkormányzati vezetők részvételével megtartott szakmai fórumon az államtitkár emlékeztetett: a költségvetés az idén és jövőre összesen 1,74 milliárd forint exporttámogatást nyújt 382 ezer hektoliter bor értékesítéséhez, ami 28 forintos literenkénti támogatást tesz lehetővé.

Ugyancsak korábbi döntés - mondta -, hogy az exporttámogatáson túl segítséget nyújtanak 900 ezer hektoliter bor közraktározásához is. Szanyi Tibor kifejtette: a kormánynak nem csupán a borválsággal kell megbirkóznia, hanem kezelnie kellett a sertéshús, a tej és a gabona piacán támadt krízishelyzetet is. Mindezt olyan körülmények között - hangsúlyozta -, hogy a korábbi kormány a tárca 2002-es 319 milliárd forintos költségvetéséből csupán 1,7 milliárd forint szabadon felhasználható pénzt hagyott hátra az új vezetés számára.

Ebben a helyzetben az új kormány 80 milliárd forint pluszforrást juttatott az ágazatnak; 60 milliárd forintot adósságkonszolidációra, 20 milliárd forintot pedig az előző kabinet által fedezet nélkül vállalt gazda- és gépvásárlási hitelek folyósítására - mutatott rá.

(MTI)

Korábban:

Követhetetlen lehet a bor útja
(2002. július 15.)

A jövedéki adó emelésével erősödhet a feketepiac
(2002. július 11.)