Közös angol-német UMTS-hálózat épül

Vágólapra másolva!
Az Európai bizottság kedden jóváhagyta, hogy a német T-Mobile és a brit mm02 mobilszolgáltató - mintegy 5 milliárd eurót megtakarítva - megossza harmadik generációs mobilhálózatát Németországban és Nagy-Britanniában. A döntéssel szemben ellenérdekelt felek még panasszal élhetnek.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli bizottság döntését azzal indokolta, hogy a hálózati elemek megosztása jelentős költségmegtakarítást hoz, és a harmadik generációs (UMTS) mobilszolgáltatás gyorsabb megvalósításához vezethet versenyszerű körülmények között, ez pedig előnyös a fogyasztóknak.

A Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Mobile és a British Telecomból kiszervezett mm02 az alapállomások, az antennák és más hálózati elemek megosztását tervezi. Az egyezségtől a vállalatok mintegy 5 milliárs eurós megtakarítást remélnek.

Az Európai Bizottság eredetileg versenyellenesnek, kartellgyanúsnak vélte a megosztást. A harmadik generációs koncessziók két évvel ezelőtti megvásárlása érdekében azonban a távközlési cégek súlyosan eladósodtak, és számukra a hálózatok kiépítése további jelentős költségeket jelent. A piaci felmérések ugyanakkor azt jelezték, hogy a drágának ígérkező, újfajta multimédia-szolgáltatások iránt a vártnál alacsonyabb a kereslet. Ebben a helyzetben a bizottság megváltoztatta döntését.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Korábban:

A British Telecom és a Deutsche Telekom közösen épít UMTS-hálózatot