Izrael adóssága meghaladja a GDP értékét

Vágólapra másolva!
Az idei év első felében a hazai össztermék értéke fölé emelkedett Izrael teljes belső és devizaadóssága - közölte szerdán az izraeli jegybank. Az adósságállomány növekedésének elsősorban a fokozott állami hitelfelvétel, a gyorsuló infláció és a sékel értékvesztése az oka.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint az összesített adósságállomány 2001 végétől az idei első fél év végéig reálértéken 2,7 százalékkal 488 milliárd sékelre - mintegy 103 milliárd dollárra - nőtt, ezzel az adósság a GDP-érték 103 százalékára duzzadt a tavaly év végi 95, és a tavalyelőtti 90 százalékról - áll a Bank of Israel szerdai jelentésében.

A bank szerint az adósságnövekedés fő oka a burjánzó költségvetési deficit miatti fokozott állami hitelfelvétel, a gyorsuló infláció és a sékel értékvesztése a dollárral szemben. A sékel az első fél évben 14 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, ami 6,6 százalékra hajtotta fel az inflációt.

Mindemellett a GDP-érték is zsugorodik. Az elmúlt évben 0,9 százalékkal csökkent a gazdaság összteljesítménye, és 2002-re is hasonló visszaesést várnak, ami azt jelenti, hogy Izrael fennállása óta a legsúlyosabb recesszióját éli át. Két éve még 6,4 százalékkal emelkedett a hazai össztermék értéke. A helyzetet az általános világgazdasági megtorpanás mellett tovább rontja a két éve zajló palesztin felkelés, amely gyakorlatilag tönkretette a turizmust és az építőipart.

Az OECD-tagországok GDP-arányos adósságállományának átlaga 74 százalék. Az izraeli 103 százalékos arány ezért elriasztja a hazai és a külföldi befektetőket, és veszélybe sodorja az ország hitelképességi besorolását is - áll a jegybank jelentésében.

A szuverén izraeli devizaadósságot a Standard and Poor’s és a Fitch Ratings egyaránt a jó befektetői kategória alsó szélén, A mínusszal tartja nyilván. A Moody’s Investors Service ennél eggyel jobb, A2-es (a többi minősítő listáján A osztályzatnak megfelelő) besorolást tart érvényben.

(MTI)

Ajánlat:

Izraeli jegybank