Medgyessy kamatot csökkentene

Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter indokoltnak tartana egy olyan jegybanki lépést, ami a reálkamatok csökkenéséhez vezetne. A forint túlzott felértékelődése az elmúlt kormányzat alatt káros hatással volt a turizmusra, hátrányt okozott az exportőröknek és az importon keresztül rontotta a magyar ipar helyzetét - mondta a kormányfő az Economist által szervezett negyedik üzleti kerekasztal-konferencián.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint jövőre 1 százalékponttal mérsékelhető az államháztartás idei GDP-arányos hiánya, illetve az infláció, amit az idén 5,5-6 százalék körülire becsül. Hozzátette, a GDP az idén 3,5 százalékkal, jövőre várhatóan 4 százalékkal növekszik. A kormány ösztönözni kívánja a megtakarításokat, például az árfolyamnyereség adó eltörlését tervezik. A miniszterelnök hangsúlyozta az exportorientált gazdaságfejlesztés szükségességét. Az állami fejlesztéseken belül az infrastrukturális beruházásokra összpontosítanak, és az ehhez szükséges források megteremtéséhez egy állami alapot kívánnak létrehozni. A privatizációs bevételek is ebbe az alapba kerülnének.

A kormányzat által folytatott gazdaságpolitika főbb elemei közül a miniszterelnök a jogbiztonságot, a kiszámíthatóságot, a transzparenciát és a nagy elosztórendszerek reformját említette. A miniszterelnök legfontosabb célkitűzésnek a fenntartható gazdasági növekedést, az egyensúly fenntartását, az infláció csökkentését, a foglalkoztatás növelését és a gazdasági növekedés biztosítását említette.

(Üzleti Negyed)