Évente 102 elpazarolt munkanap

Vágólapra másolva!
A magyar vállalatoknál átlagban a munkaidő 45 százaléka kárba vész, míg globális szinten a kiesés átlagosan 41 százalékos - derül ki a Czipin and Proudfoot Consulting felméréséből. A 45 százalékos munkaidő kiesés hazánkban évente 102 elpazarolt munkanapot jelent minden egyes dolgozónál, míg nemzetközi szinten 92 munkanap vész kárba.
Vágólapra másolva!

Az előző évhez képest mindenesetre Magyarországon 2 százalékponttal emelkedett a munkaidő-kihasználás, de ez még mindig messze van a reálisan elérhetőnek tartott 85 százalékos kihasználtságtól.

A problémák szerkezete hasonlít a tavalyi felmérés eredményeihez: a termelékenység-fejlesztés legfőbb akadálya a nem megfelelő vezetői magatartás. A nem megfelelő tervezés és irányítás 43 százalékkal, a vezetési és felügyeleti problémák 23 százalékkal csökkentik a hasznos munkaidőt.

A rossz munkamorál, a képesítési hiányosságok és a kommunikáció hiánya csak kisebb mértékben járulnak hozzá a termelékenység csökkenéséhez.

A felmérés szerint a hazai vállalatvezetők egyre pesszimistábbak, ugyanis a növekedésre számító döntéshozók aránya két év alatt 69 százalékról 54 százalékra csökkent. A vállalatvezetők 4 százaléka a termelékenység csökkenésére számít idén, mintegy egyharmaduk pedig egyáltalán nem tudja, hogyan alakul a termelékenység.

Czipin and Proudfoot http://www.czipinproudfoot.com/UNGindex.htmmagyar nyelvű oldalai

A Czipin and Proudfoot becslése szerint a magyar gazdaságban hozzávetőlegesen 30 százaléknyi termelékenység növekedési potenciál rejlik, ami igen távol áll a vállalatvezetők 2002-re vonatkozó, 2,2 százalékpontnyi növekedési ütem becslésétől.

A felmérést 10 ország 2700 nagyvállalati vezetőjének megkérdezése alapján készítette el a Czipin and Proudfoot Consulting.