Egységes EU-s betegbiztosító kártya

Vágólapra másolva!
Az EU brüsszeli bizottsága egy pénteken nyilvánosságra hozott tervezetében 2004. június 1-jétől bevezetésre javasolja az európai betegbiztosító kártyát, amely lehetővé tenné, hogy a tagországokban átutazóként tartózkodó EU-állampolgárok vészhelyzetben hasonló orvosi ellátásban részesüljenek, mint hazájukban, és a számla kiegyenlítése saját biztosítójukat terhelje - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!
Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

A tagállamok másfél évet kapnak arra, hogy uniformizálják, illetve, ahol még nincs, bevezessék a kártyákat, amelyeket 2005. december 31-ig mindenütt el kell fogadni, beleértve az új tagországokat, Svájcot és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országait, tehát Izlandot, Norvégiát és Liechtensteint is. A kártya révén egyszerűsödhet az egészségügyi ellátással kapcsolatos papírmunka és adminisztráció, ami nagyban megkönnyítené a betegek és az orvosok életét. Az egységes kártya nem váltja fel, csak kiegészíti az egyes országokban jelenleg használatban lévő kártyákat.

Jelenleg többféle betegbiztosítási űrlapot kell kitöltenie a más tagországban ideiglenesen tartózkodó uniós állampolgárnak attól függően, hogy milyen minőségben van ott: diák, nemzetközi fuvarozó, ideiglenes munkavállaló, esetleg munkát kereső. A tervek szerint az új kártya ezeket az űrlapokat helyettesíti majd. Először a rövidebb ideig külföldön tartózkodók, például a szabadságukat töltők számára bocsátanak ki egységes kártyát, később a szolgáltatást kiterjesztik a professzionális okokból külföldön tartózkodókra is.

Európai Unió/nagyvilag/index.htmlAz [origo] EU-s melléklete

Az európai betegbiztosító kártya bevezetésének utolsó szakaszában - remények szerint még ebben az évtizedben - kiterjesztik a szükséghelyzetben történő ellátást minden szolgáltatásra, vagyis a páciens maga dönthet arról, hol operáltatja vagy kúráltatja magát.