Éles vita az adójóváírásról

Vágólapra másolva!
Az MDF frakcióvezetője vagy téved, vagy szándékosan kelt pánikot az adójóváírással kapcsolatban - mondta Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára reagálva Herényi Károly előző napi nyilatkozatára, amelyben egy hibára hívta fel a figyelmet az adózási útmutatóban.
Vágólapra másolva!

Az MDF szerint legalább 700 ezer magyar adózó állampolgárt rövidíthet meg az APEH átlagosan 10 ezer forinttal, mert az adózási útmutatóba hiba került, és ha az adózók a törvény szövegét nem ismerik, akkor az útmutató alapján nem tudják adójóváírásukat megfelelően érvényesíteni.

Magánszemélyek szja bevallása/uzletinegyed/ado/szja/20030218maganszemelyek.html

Burány Sándor az MDF nyilatkozatára reagálva hangsúlyozta, hogy csak különleges esetekben - amennyiben valaki tavaly az év első nyolc hónapjában lényegesen jobban keresett, mint az utolsó négy hónapban - okozhatott volna problémákat az adóév két részre osztása, ám e gondokat a tárca által már benyújtott törvénymódosítás kiküszöböli - tette hozzá.

A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint ez a probléma legfeljebb néhány száz adózót érint, a kormány azonban nem engedheti, hogy bárki rosszabbul járjon. Ezért nyújtották be azt a törvénymódosítást, amely szerint az említett esetekben a kedvezőbb lehetőség szerint kell adózniuk az érintetteknek - tette hozzá.

Mennyi, az annyi

Az adójóváírás mértéke szeptember 1-je óta a havibér 18 százaléka, legfeljebb havonta kilencezer forint, szemben az első nyolc hónapban érvényes 10 százalékos, de legfeljebb havi háromezer forintos mértékkel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintettek az egész évre vonatkozóan érvényesíthetik a korábbi havi háromezer forintos, összesen tehát évi 36 000 forintos adójóváírást - derült ki szavaiból. A pénzügyi tárca számításai szerint, ha valaki tavaly az egész évben kiegyenlítetten keresett, akkor 40 ezer forintos havi jövedelem esetén fizetendő adója 16 800 forinttal csökken a szeptember 1-jei hatállyal bevezetett törvénymódosítás következtében.

Herényi Károly: A kormány elismerte, hogy hibázott

Az MDF frakcióvezetője Burány Sándor aznapi szavaira reagált a távirati irodának eljutatott közleményben, amelyben úgy fogalmazott: a kormány elismerte, hogy hibázott, és ezt egy rossz törvénymódosítással akarja kijavítani. Herényi Károly szerint a törvénymódosítás legfeljebb azt éri el, hogy 2002. december 31-én ne legyen kevesebb az adóból leírható jóváírás összege, mint 2001. december 31-én volt. - Teszi ezt a kormány úgy, hogy közben a 2002. szeptemberi adótörvény-módosítással azt akarta elérni, az adójóváírás leírható összege 36 ezer forintról 60 ezer forintra emelkedjen - mondta Herényi Károly.

Adó/uzletinegyed/ado/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Az MDF frakcióvezetője azt kérdezi a tárca politikai államtitkárától, hogy ha valóban csak néhány adófizetőt érint hátrányosan a jelenlegi helyzet, akkor miért kell a törvényt módosítani, hiszen egyedileg orvosolható lenne a probléma. Arra a kérdésére is választ vár az államtitkártól, hogy mi lesz azokkal az adózókkal, akik a hibás adóútmutató alapján már kitöltötték bevallásukat és elküldték azt.

Vannak vesztesei az adójóváírás emelésének/uzletinegyed/ado/adokedvezmeny/20030125vannak.htmlMódosult az adójóváírás/uzletinegyed/ado/szja/20020813modosult.html